Hyppää sisältöön
Fraktio

Yhdessä tästä selvitään – etätyöskentely on välttämättömyys

Elsa-Maija Lehto

Fraktio
Yrityskulttuuri

IT-alalla olemme siitä onnellisessa tilanteessa, että suurin osa meistä voi tehdä työtä paikasta riippumatta. Halutessaan on mahdollisuus suojata itsensä ja lähimmäisensä koronapandemian vaaroilta siirtymällä etätöihin ja välttämään tarpeetonta liikkumista ihmispaljoudessa.

Yhdessä tästä selvitään ?

Koronapandemia on vakava ja pelottava asia, joka syystä otetaan vakavasti. Pystymme vain arvailemaan tilanteen pituutta ja sen vaikutuksia ihmisten jaksamiseen, hyvinvointiin tai talouteen. Sen tiedämme, että tarpeeton panikointi ja pessimistisyys vaikuttaa ihmismieleen negatiivisesti. Siksi on tärkeää säilyttää kylmäpäisyys ja suhtautua asioihin avoimesti, mutta vakavasti. Otamme asiat päivä kerrallaan ja uskomme, että tästä selvitään yksilöitä, tiimeinä, organisaatioina ja yhteiskuntana. Pestään käsiämme, vältetään omia kasvojen koskettelua, pidetään etäisyys muihin ihmisiin, pysytään poissa isoista tapahtumista ja jatketaan arkeamme muuten normaalisti. Uskalletaan suhtautua tulevaisuuteen optimistisesti ja säilyttää arkemme niin normaalina kuin tässä tilanteessa voimme.

Tää kahvitteluhetki oli kova. Tuli juteltua ihmisten kanssa kootusti enemmän kuin koko kuukauden aikana yhteensä. Kiva breikki ku koko ajan keskittyy tykittään projektia. #koronalähentää

Pitkittyvä etätyö, miten se vaikuttaa meihin?

Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että meille fraktiolaisille työskentelyyn riittää kannettava tietokone ja verkkoyhteys. Näin pärjääkin helposti päivän tai kaksi. Ergonomia ja sen puute hyppää kuvioihin jo lyhyenkin etätyön jälkeen. Jos ei ole sopivaa pöytää tai tuolia, on työasento helposti sellainen, joka aiheuttaa niska- ja hartiaseudun vaivoja, ja siten hankaloittavat työntekoa. Ulkoinen näyttö, näppäimistö ja hiiri ovat työtä helpottavia välineitä, jotka on hyvä siirtää toimistolta mukaan etätyötilaansa. Etätyön pitkittyessä tulee tarve myös siirtää testilaitteet etätoimistoon.

Etätyössä moni kohtaa erilaisia ulkoisia ärsykkeitä toimistossa työskentelyyn verratessa. Kotiteläimet, lapset ja muut kanssa-asujat aiheuttavat omia ääniään ja saattavat vaatia huomiota. Ehkä naapurissa itkee lapsi ja yläkerran huonokuuloinen vaari soittaa humppaa turhan kovilla voluumeilla. Vastamelukuulokkeet ovat ratkaisu moneen näistä ongelmista. Silti etätyö tuo uusia haasteita, jotka pakottavat rytmittämään työpäivää hieman toimistotyötä eri tavalla.

Hyviä vinkkejä ja neuvoja etätyöhön löytyy Työturvallisuuskeskuksen etätyö-sivuilta.

Kuvassa Tuikemme nerokas kikka etätyöpisteen työergonomian parantamiseksi.

Kuvassa Tuikemme nerokas kikka etätyöpisteen työergonomian parantamiseksi.

Palaverit, tapahtumat ja kouluttautuminen

Alallamme on paljon palavereja, on dailyjä, weeklyjä ja sprinttejä. Suuri osa näistä on totuttu pitämään osittain etänä, joten siirtyminen tilanteeseen, jossa jokainen tiimijäsen on etänä, ei ole mahdoton askel. Sen sijaan tapaamiset, joissa tutustutaan uusiin kumppaneihin ja verkostoidutaan voi olla haastavampaa järjestää etänä. Tällaisia ovat mm. työhaastattelut ja myyntipalaverit. Näiden kanssa harkitaan tapauskohtaisesti voidaanko ne hoitaa etäyhteyksien kautta vai siirretäänkö ne toiseen ajankohtaan.

Pandemian johdosta meillä on peruttu vähintään kuukauden ajalta fyysistä läsnäoloa vaativat koulutukset ja muut tapahtumat. Tämä tarkoittaa sekä meidän järjestämiämme valmennuksia ja perjantaipresiksiä sekä tapahtumia, joihin fraktiolaiset ovat osallistumassa. Suuri osa tapahtumista on mahdollista järjestää etäyhteyksiä hyväksikäyttäen, mutta sellaiset valmennukset ja tilaisuudet, joissa henkilökohtainen neuvominen ja opastaminen ovat olennaisessa osassa, on siirretty tulevaisuuteen.

Fyysisen etäisyyden takia on otettu käyttöön päivittäiset iltapäiväkahvit hangoutsin välityksessä, jotta pysyisimme toisiamme lähellä henkisesti.

Oppimiskokemus meille kaikille

Koska tilanne on poikkeuksellinen, ei  meillä kellään ole kokemusta siitä, miten tilanteessa on järkevintä toimia. Voimme toimia vain niiden tietojen ja taitojen avulla, jotka meillä jo on ja oppia samalla kun teemme. Seuraavat viikot (ja kuukaudet) siis iteroimme toimintatapojamme etätöiden suhteen. Opimme yhdessä ja selviämme pandemian läpi myös yhdessä.

Vaikka olemme fyysisesti etäällä toisistamme, olemme toisiamme lähellä. Etätyöt ovat innostaneet fraktiolaisia jakamaan kuvia omista etätyötiloistaan keskenään.

Etäoloja koronan aikaan

Tässä Vitalimme videon kautta fiiliksiä uudesta etätyöarjestamme ❤️

Muita artikkeleita

Oppiminen Fraktiolla
Blogi
Osaamisen kehittäminen Fraktiolla

Kiinnostuitko?

Joonas Pajunen

Joonas Pajunen

Toimitusjohtaja

050 382 3488
joonas.pajunen@fraktio.fi
Petteri Hellgren Fraktio

Petteri Hellgren

Chief Growth Officer

045 279 3970
petteri.hellgren@fraktio.fi