Blogi

Vapaus päättää omista työajoista on paras työsuhde-etu

Tiia Nyholm Yrityskulttuuri

Olen ollut töissä monessa it-alan firmassa, eikä yhdessäkään ole ollut työsuhde-eduissa valittamista. Edut ovat melko vakiintuneet alalla ja lähestulkoon kaikkialla tarjotaan mm. etätöitä, työsuhdepuhelin, välipaloja, pienpaahtimokahvia ja kouluttautumismahdollisuuksia. Odotukseni tullessani Fraktiolle olivat korkealla. Ja silti ne ylittyivät.

“Lämmitettäiskö sauna?”

Fraktiolle tullessani sain perehdytyksen työsuhde-eduista. Firma mm. maksoi lounaat, tarjosi puhelinedun, mahdollisti toimiston käyttäminen vapaa-ajalla ja maksoi internet-liittymän kotiin. Silti mielestäni ehdottomasti tärkeintä etua ei erikseen mainittu missään. Fraktiolla nimittäin vallitsee täysi luottamus työntekijään ja hänen kykyynsä määritellä itse työtapansa, -paikkansa ja -tuntinsa.

Aluksi katsoin hieman ihmetellen työkavereita, jotka keskellä päivää kysyivät “lämmitettäiskö sauna?” Tai “pitäiskö käydä kuntosalilla tässä välissä?”. Kellohan oli yksi iltapäivällä, työpäivä täysin kesken ja eihän nyt tuommoinen TYÖPAIKALLA kävisi päinsä. Mutta niin he vain laittoivat saunan päälle ja palasivat hetken päästä hiukset märkinä takaisin koneidensa ääreen jatkamaan töitään.

Vapaus päättää omista työajoista on paras työsuhde-etu

Työaikajousto tukee työntekijän arkea

Oma syksyni heitti eteen yllättäviä muuttujia. Ensin perheeni eläkeikäinen koira muutti luokseni ja vaati erikoisjärjestelyjä yksinolo-ongelmiensa johdosta. Heti perään muutin Hyvinkäälle, kauas kaikesta sivistyksestä ja etenkin työpaikastani. Tässä kohtaa Fraktion tarjoama luotto minuun konkretisoitui. Aluksi tein päiviä, joina olin puoliksi koiran kanssa toimistolla ja puoliksi kotona.

Maalle muuton jälkeen oikea tetriksen pelaaminen vasta alkoikin. Junamatka Helsinkiin kestää 45minuuttia ja asun viiden kilometrin päässä asemalta. Junia kulkee puolen tunnin välein. Lisäksi kuljen kodin ja aseman välisen matkan polkupyörällä, joka tuppaa jäätymään usein. Useimmissa työpaikoissa olisin itkua vääntäen herännyt aamuviideltä viemään koiran ulos ja varmistamaan säätilan, jotta kerkeän varmasti kahdeksan junaan kohti Helsinkiä. Fraktiolla ollessani olen aistinut ja kokenut ilmapiirin sallivan työntekijän itse määrittää työtapansa ja luoton että kenenkään ei tarvitse katsoa perään, hommat hoituvat kyllä.

Miten tetristelin ja jaksotin työpäiväni

Kysyessäni toimistolla, että onhan ok, mikäli teen osan päivästäni junassa, osan kotona ja osan toimistolla, kaikki nyökyttelivät hyväksyvästi. Näinpä ollen nautin suunnattomasti mahdollisuudestani laittaa herätyskellon soimaan vasta kello 7.30, napsauttaa kahvinkeittimen päälle ja avata läppäri. Siirryn usein kymmenen maissa junaan, jossa teen seuraavat 45 minuuttia hommia, saavun siis sopivasti lounasaikaan Helsinkiin ja työtovereideni luo. Käymme palaverit ja kasvotusten helpommin käytävät asiat läpi, kunnes taas lähden junaan tekemään viimeisen 45 minuuttia päivästäni. Onpahan ollut niitäkin päiviä kun ilmoitan aamulla että yön aikana on satanut lunta ja pyöräni jarrut ovat jäätyneet kiinni, joten jään etäpäivälle.

Kaikille katkonainen päivä ei sopisi, omalla kohdallani se toimii ja tapa pakottaa minut pitämään myös taukoja työstä. Omien työaikojensa päättäminen mahdollistaa myös 7,5 tunnin yhtäjaksoisen tekemisen niin halutessaan. Tai kehittämään jonkun ihan itselle parhaiten sopivan tavan jaksottaa päivä.

Nyt koronapandemian aikana, kun työt ovat siirtyneet täysin etätöiksi, on kaipuu toimistolle jo kova. Etätöihin tottuneena työskentely kotoa käsin sujuu tuttujen rutiinien mukaan, mutta innolla odotan jo aikaa, kun päästään käymään palavereja kasvokkain samassa tilassa.

Vapaus päättää omista työajoista on paras työsuhde-etu

Meitä kannustetaan pitämään huolta itsestämme

Olen huomannut että Fraktiolla arvostetaan myös työajoista kiinnipitämistä, eikä ylityötunteja ihannoida. Täällä ei myöskään katsota ylöspäin sitä ihmistä, joka on viimeisenä vielä toimistolla näpyttämässä konetta. Sen sijaan työntekijöitä kannustetaan pitämään huolta itsestään ja nauttimaan vapaa-ajastaan. Olen käynyt yhden työuupumuksen läpi, kuvitellessani että kaikkien täytyy venyttää päiviään ja ihmisarvo on kiinni siitä kuka omistautuu työlleen eniten. Ajatustapani muuttui Fraktiolle saapuessani ja huomatessani, että töissä voi myös pitää hyvällä omalla tunnolla kahvitauon, jolloin pysähtyy juttelemaan työkaverin kanssa kaikesta muusta kuin töistä.

Itsensä johtaminen työaikojen suhteen ei aina ole helppoa, välillä on päiviä kun joutuu patistamaan aivonsa koneen ääreen ja toisinaan taas sieltä pitämään taukoa. Koen kuitenkin että Fraktiolla tarjotaan aina apua mikäli tuntuu ettei omaa työtään osaa johtaa, mutta rajoja ei aseteta liikaa. Itselläni tämä on parantanut niin hyvinvointia kuin työmotivaatiotakin ja kenestäpä ei tuntuisi hyvältä tietää että sinuun luotetaan.

Mitä muita työsuhde-etuja löytyy?

Nyt kun hehkutin itselleni tärkeintä työsuhde-etua, on reilua kertoa mitä muita etuja meillä on. Saamme vapaasti valita työvälineet itse, meille tarjotaan puhelin + liittymä siihen, netti kotiin, firman luottokortti, mahdollisuus kehittää firmaa, mahdollisuus tulla osakkaaksi (henkilöstöanti), liukuva työaika, etätyömahdollisuus, vapaus ja vastuu omista työskentelypaikoista ja -ajoista, välipalaa ja herkkuja toimistolla, joululakut, sauna toimistolla, leffateatteri toimistolla, erikoistumispolut omassa kehittymisessä, lastenhuone (jos pitää hakee muksut hoidosta aikasin), toimisto lainattavissa oman olohuoneen jatkeeksi, olutkerho, skumppaa aina kun uusi tyyppi aloittaa (ja liuta huonoja puheita), sähköpöydät, hieronta kerran kuussa, joogaa jos haluaa (työntekijöiden aktiivisuus vaikuttaa onko tätä vai ei), toimistopäivän ilmainen lounas, firman kustantama lounaskortti, karaoke, pelikonsoleita toimistolla, toimiston jumppalaitteet.

Jos tämä kuulosti hyvältä, käy kurkkaamassa jos meiltä löytyisi sinullekin sopiva työpaikka.