Blogi

Sisäinen kehitys - case: TeamDaily

Jaani Leskinen Design Teknologia Yrityskulttuuri

Jo idioomeissamme tiedämme, että hyvää ei kannata vaihtaa – eikä ole järkevää korjata jotain, mikä ei ole rikki. Tai miksipä koskaan vaihtaisit voittavasta joukkueesta pois.

Me Fraktiolla olemme heränneet ymmärtämään, että työyhteisössämme toimitaan toisin. Korjaamme jatkuvasti asioita, jotka jo toimivat. Viilaamme toimivaa systeemiä ja rohkeasti hylkäämme hyviäkin ideoita, jos saamme puhtia pakertaa parempia ratkaisuja tilalle.

Kehittämällä kerta toisensa jälkeen itseämme ja yrityskulttuuriamme, varmistamme, että hyvätkään ideat eivät jää vain hyvälle tasolle – haluamme parempaa.

 

 

Case: TeamDaily

Fraktiolla on jo vuosia ollut käytössään työkalu, jolla seuraamme ihmisten hyvinvointia ja työkuormaa. Syötämme joka viikko TeamDaily-nimiseen järjestelmäämme senhetkisen viikon suunnitellut projektit ja selitämme korkealla tasolla, mitä on tiedossa.

Työn kuormittavuutta mittaamme neljällä eri värillä: vihreä (sopiva), keltainen (kiirettä)punainen (liikaa tekemistä) ja sininen (ei tekemistä).

Näin helppoa on kertoa, miltä tuntuu

Jokaisen kokema tunnetila näytetään isolla, kronologisella ruudukolla matriisinäkymässä.

Käytämme tätä tärkeää dataa joka viikon maanantai viikkopalaverissa, jonka alkuun on varattu aikaa TeamDailyn läpikäymiseen. Katsomme viikottain läpi ihmiset, joiden työtilanteessa on jotain huomioitavaa – eli jos tekemistä ei ole juuri sopivasti.

Parhaassa tapauksessa pystymme heti viikkopalaverissa yhdistämään yhteensopivat tapaukset, eli ihmiset joilla on liikaa ja ihmiset joilla on liian vähän tekemistä.

Tällä hetkellä käytössä oleva fiilismatriisi. Tämä matriisi auttaa meitä ymmärtämään, millaisiksi ihmiset kokevat viikottaiset työtilanteensa

TeamDaily on toimiva ja hyödyllinen työkalu, joka on tähän mennessä palvellut Fraktion tarpeita. Viilattavaa kuitenkin löytyy.

Voisimme olla tehokkaampia tilanteissa, joissa ihmisten työtilanteet vaativat huomiota. Koska viikkopalaverissa on aina paljon asiaa, ihmisillä ei ole halukkuutta puida asioita loputtomiin – ja toisinaan tilanteet jäävät käsittelemättä loppuun asti. Myös esimerkiksi perjantaipresiksiämmekin ansiokkaasti ohjaava Larva (Petri) joutuu joka viikko kikkailemaan viikkopalaverin aikana TeamDaily-näkymän kanssa, jotta saisi sen tehokkaasti näkymään niin videotykillä kuin jaettuna ruutuna etäosallistuville.

Vihmeränä koodarina haistoin kehitystilanteen ja pureuduin sorsaan eli projektin lähdekoodiin.

Sisäinen kehitys

Suutarin lapsella ei ole kenkiä – paitsi ohjelmistoalalla. Koodarille sisäinen kehitys tarkoittaa ainutlaatuista tilannetta, jossa on mahdollisuus kokeilla uusimpia ja herkullisimpia teknologiauutuuksia ilman asiakasprojektin kuumotuksia.

TeamDaily onkin projekti, johon on kontribuoitu niin kauan eri tahojen toimesta, että koodipohja muistuttaa vähän sillisalaattia (ei kuitenkaan huonolla tavalla!). Koodia tarkastellessa on helposti huomattavissa vuosien ajalla tehdyt eri kokeilut niin teknologioiden kuin koodaustekniikoidenkin saralla.

Jokainen uusi naama projektissa tuo siihen oman kädenjälkensä – ja niinpä minäkin upotin hanakkaasti omat tuoreet käteni saveen.

Ohjelmistokehittäjän käsitys käsistä savessa

Suunnittelijan kanssa

Supersuunnittelijamme Iiro oli jo omatoimisesti suunnitellut näkymät, joiden kautta olisi tehokkaampaa käydä viikkopalaverissa ihmisten työtilanteet läpi.

Iiron visioissa matriisinäkymän ruudukko viikkohistorioineen ei ollut tehokkain tapa tarkastella tilannetta – sen sijaan ihmiset olisi tehokkaampi kuvata työtilanteen mukaan värjättyinä kortteina, huomiotarpeittain jaoteltuna.

Uudessa projektinäkymässä taas ihmiset voisi jakaa projektilaatikoihin, jotta kykenisimme helpommin tarkastelemaan kunkin projektin miehitystä ja miehityksen työtilanteen kuormittavuutta.

Iiron suuruudenhullu visio tulevaisuuden ihmisnäkymästä

Iiron mielestä myös projektinäkymä voisi auttaa meitä ymmärtämään paremmin työnjakoa Fraktiolla

Toteutin Iiron visiot. Näistä uudistuksista pidettiin, ja jo viilattua haluttiin luonnollisesti vielä parantaa. Entä ihmiset, joiden työtilanne on sopiva, mutta jotka haluavat silti oman työtilanteen huomioitavaksi? Tarvittiin keino nostaa oma työtilanne esille fiiliksen väristä huolimatta. Entä pystyisikö uudessa näkymässä selaamaan ihmisiä vieläkin helpommin?

“Totta kai voi”, vastasi ketterä Iiro välittömästi ja mallinsi heti uuteen näkymään listauksen, jota pitäisi pystyä selaamaan nuolinäppäimillä. Toteutin idean vikkelästi: helpompi ihmisten selaaminen tekisi Larvan viikkopalaveriurakasta takuulla helpompaa.

Kuva ihmisnäkymästä Uusi toteutettu ihmisnäkymä on verkkokehityksen aatelia – tästä näkee helposti ihmisten tilanteen

Ihmiset voi tuoda parrasvaloihin modaalin avulla. Helppo ihmisten tai viikkojen selaus onnistuu nuolinäppäimillä!

If it ain’t broke, fix it until it is

Uudistusten todellista vaikutusta on hankala ennustaa, mutta muutaman käyttöviikon jälkeen uudet näkymät ovat vielä käytössä – ja parantelu jatkuu edelleen. Korjauksien ja parannuksien lista on pidempi, kuin mitä pieni tunkkaaja kykenee tekemään – asiakasprojekteissakin kun olisi kiva ehtiä olla mukana.

Devaajana on ihanaa paneutua välillä R&D:hen ja sisäiseen kehitykseen. Raskaan asiakastyön lomassa mielellään kehittää itseään kokeilemalla uusia juttuja sisäisissä projekteissa, joissa fataali virhe ei ole maailmanloppu. Parantamalla säännöllisesti yrityksen sisäisiä työkaluja ja menetelmiä pidetään myös yrityksen toiminta raikkaana ja aallonharjalta ei pudota.

Tämän kirjoituksen siivittämänä Fraktio antaa myös pyhän lupauksensa, että opensourcetamme TeamDailyn, kunhan saamme sen siedettävään kuntoon ja ihmisen silmille sopivaksi! Pitäisi ehkä samalla nimetä se TeamWeeklyksi, nykyinen nimi kun ei paljasta järjestelmän todellista luonnetta.

Olisiko TeamDailyn avokoodittaminen teistä lukijoista kivaa?

Entä miten teillä seurataan ihmisten työtilannetta?

Näitä juttuja minä jään pohtimaan savisin käsin – saippua kun ei kuulu lamantiinin työsuhde-etuihin

 

Edit: TeamDailyn lähdekoodi löytyy nykyään GitHubista