Blogi

Sanna teki Aatusta mentorin

tiia Yrityskulttuuri

Aatu oli pallotellut ajatusta erinäisissä lounaskeskusteluissa pitkin talvea. Hän oli tullut siihen tulokseen, että junioreiden palkkaaminen ja mentorointi voisi olla Fraktiolle hyvä keino kasvaa – myös henkisesti. Eräänä maaliskuisena maanantaina Aatu sattui keittiöön kesken sisäisen tiimin palaveria ja päätti käyttää tilaisuuden hyväkseen pitchatakseen ideaansa. Kahden viikon päästä siitä Sanna aloitti Fraktiolla (ja ketteryyden jumalat myhäilivät).

Nyt mentorointikokeilua on takana 6 viikkoa ja kaksikko istuu neukkarin sohvalla valmiina summaamaan kokemustaan. Mutta annetaan ensin Sannan kertoa oma tarinansa. Miten hän on tähän päätynyt?

Rakkaudesta koodiin

Aiemmin markkinointiviestinnän ja sisällöntuotannon parissa työskennellyt Sanna alkoi viime syksynä miettiä, voisiko jokin muu ala olla enemmän se oma juttu. Hän päätti kokeilla koodaamista Helsingin yliopiston ohjelmoinnin MOOC-kurssilla ja hurahti oikopäätä. Uusi, kolmen tai viiden vuoden korkeakouluopinnot vaativa tutkinto ei kuitenkaan tuntunut houkuttelevalta vaihtoehdolta. Sitten Sanna sai kuulla Academic Workin Academystä, joka järjestää 12 viikon intensiivikoulutuksia alanvaihtajille, ja päätti hakea.

Sanna kävi läpi Academyn tiukan seulan, jossa arvioitiin mm. kognitiivisia kykyjä, motivaatiota sekä soveltuvuutta alalle, ja tuli valituksi 50 uuden devaajaoppilaan joukkoon. Tiukat valintakokeet varmistavat, että ohjelmasta valmistuneet ovat oikeasti alalle soveltuvia.

“Koulutus oli laadukasta ja hyvää. Se käsitys on vahvistunut, kun olen kuullut kurssikavereista, jotka on joutuneet koodaustesteihin työnhaussa. Monet ovat pärjänneet paremmin kuin yliopiston tai AMK:n suorittaneet vastavalmistuneet”, Sanna sanoo. Academy myös takaa ohjelmasta valmistuneille varman työllistymisen koulutuksen päätteeksi ja kantaa samalla riskin, jos homma ei jostain syystä toimikaan.

Homman toimimattomuudesta ei ole tietoakaan, kun Aatu ja Sanna kertovat, miten heillä on tähän mennessä sujunut. Aatu antaa erityiskiitosta siitä innosta ja avoimuudesta, jolla Sanna suhtautuu oppimiseen: “Aina uudessa projektissa on omat kummallisuutensa, vaikka olisi ihan perusteknologiastäkki. Voi olla kokenutkin koodari, mutta tehnyt silti ihan erilaisia juttuja. Se vaatii aina uuden omaksumista. Kokemusta enemmän arvostankin intoa ja kykyä oppia uutta. Sitä Sannalla on.”

“Yleisesti ottaen ihmisillä, jotka haluaa tälle alalle, on kova motivaatio. Jos käyttää viikonloput siihen, että juoksee Mimmit koodaa -koulutuksissa ja omaksi ilokseen opettelee Pythonia, niin se on aika hyvä indikaattori siitä, että intoa riittää”, Sanna täydentää.

Onnekas ajoitus

Tuoretta devaajaa auttaa, jos tarjolla on sopiva projekti johon sukeltaa: sopivassa suhteessa sellaista, jota osaa jo tehdä sekä sellaista, mistä voi oppia lisää. “Nyt oli hyvä sauma, kun oli tulossa yksittäinen feature, jota pystyttiin tiimin kanssa tekemään yhdessä. Oli hyvä ajoitus. Kaikki palaset loksahti kohdalleen”, Aatu kuvailee. Sanna on samaa mieltä: “Se miten taskejä on tullut ja miten ne on rakentuneet toistensa päälle ja muotoutuneet hiljalleen on ollut tosi hyvä.”

Aatu uskoo, että Sannan kanssa olisi selvitty muunkinlaisista ensiprojekteista. “Mutta ehkä se olisi ollut vähemmän optimaalista.”

Vastakuoriutunut lamantiinialieninpoikanen tarvitsee huolenpitoa.

Aatulle merkityksellistä mentoroinnissa on, että saa antaa panoksensa koko yrityksen menestykseen. Samalla se on kuitenkin vienyt aikaa omalta koodaamiselta. “Olen tehnyt nyt enemmän koodikatselmointia. Jotakuta muuta saattaisi harmittaa, ettei ehdi itse koodata niin paljon.” Aatu näkee Sannan opastamisen kuitenkin sijoituksena tulevaisuuteen: “Kaikki se maksaa itsensä takaisin, kun Sanna pärjää koko ajan enemmän ja enemmän omillaan.”

Aatu on valmis ottamaan tulevaisuudessa siipiensä alle uusiakin mentoroitavia. Aatun mukaan ideaalitilanteessa Fraktiolla olisi jatkuvasti “hautomossa” 1-2 mentoroitavaa, joista lopulta kuoriutuisi täysipainoisia devaajia. Sannan jälkeen onkin värvätty jo toinenkin lupaava alalle tulija. “Meillä on itseni lisäksi myös paljon muita mentorointiin kykeneviä ihmisiä, ja olisi kiva jos saataisiin lisää junnuja eri tiimeihin. Sanna on kyllä asettanut kovan standardin”, mentori kiittelee.