Hyppää sisältöön
Fraktio

Saako teiltä käsienheiluttelua?

Joonas Pajunen

Fraktio
Bisnes

Mitä tämä tällainen käsienheiluttelu pohjimmiltaan tarkoittaa? Huomasimme mieltävämme käsienheiluttelun terminä turhan sumuiseksi ja tietyllä tapaa haitalliseksi. Puhummekin mieluummin kyvykkyyteen yhdistetystä vastuunkannosta, johtajuudesta ja omistautuneisuudesta.

Jaamme näiden kolmen muodostaman kombinaation karkeasti kolmeen erilaiseen ja osittain päällekkäiseen osa-alueeseen:

  • Vastuunkanto bisneksestä ja asiakkaan asiakkaasta
  • Vastuunkanto ihmisistä, tiimistä ja heidän toimintamalleistaan
  • Vastuunkanto teknologioista ja niiden eri riippuvuuksista

Lisäksi kannamme aina vastuun lopullisen työn laadusta ja kestävyydestä ajan yli.

Yksi henkilö voi tehdä tätä kaikkea, tai jotain näistä. Meillä harva kuitenkaan on tekemättä mitään näistä – yleensä vain jos niin sovitaan. Meiltä löytyy monilahjakkaita osaajia, sekä kyvykkyyttä ottaa kantaa ja antaa neuvoja. Projektia startatessa ja sen aikana tarkastellaan minkälaista osaamista tarvitaan ja millaisia vastuualueita on milloinkin optimaalisinta määrittää.

Vastuun ottamisen lisäksi fraktiolaiset ovat myös syvämarinoituneita itse substanssissa, jolloin asiakas ei maksa rikkinäisestä puhelimesta.

Ville Kähkönen

Ville Kähkönen

Suunnittelija

Vastuunkanto bisneksestä ja asiakkaan asiakkaasta

Liiketoimintaymmärrykseen ja systeemiajatteluun paneutunut käsienheiluttelija ajattelee asiakkaan etua, ja ennen kaikkea asiakkaan asiakaskuntaa. Hän perehtyy kulloisenkin hankkeen toimialaan, asiakaskuntaan, ja asiakkaan tarpeisiin ja tavoitteisiin. Hänelle ohjelmistokehitys on fundamentaalisella tasolla työkalu, jonka avulla kumppanuus manifestoituu lopulliseksi tuotteeksi tai palveluksi.

Käsienheiluttelija-alalajeista juuri tällä on kauaskantoisimmat vaikutukset ja laajin työkalujen repertuaari. Teknologiavalinnat ja toimintatavat kuuluvat vahvasti bisneksen kehittämiseen, ja täten tämänkaltainen bisneksen vastuunkantaja on sananmukaisesti generalisti tai renesanssihenkilö.

Vastuunkanto ihmisistä, tiimistä ja heidän toimintamalleista

Tämä käsienheiluttelijaheimon alajaostosta pitää erityisesti huolta ympärillä olevista ihmisistä ja ihmisiä ohjaavista toimintamalleista. Heillä on kyvykkyys muotoilla ja fasilitoida päivittäisiä, viikottaisia, tai jopa kuukausittaisia toistuvia prosesseja, kuten dailyja, retroja, groomauksia, demoja, ynnä muita ketterän toiminnan piiriin kuuluvia asioita. Heitä voisi kutsua jopa osa-aikaisiksi projektijohtajiksi.

Heistä on erityistä apua tiimin lisäksi tuoteomistajan päivittäiselle työlle, sillä yhtenä kulmakivenämme on, että sovitamme asiakkaan ja tiimin työskentelytavat parhaiten kyseessä olevaa hanketta tai hankkeita palvelevaksi kokonaisuudeksi. Emme tuo mukanamme dogmaattisia menetelmiä. Tuomme kokemusta siitä mikä on aiemmin toiminut, ja mielipiteitä siitä miten seuraavaksi kannattaa toimia.

Vastuunkanto teknologioista ja niiden eri riippuvuuksista

Teknologia-asioiden käsienheiluttelijat, arkkitehdeiksikin kutsutut vuokaavioiden piirtelijät ja järjestelmien hahmottajat omaavat erityiset kyvyt selvittää ja määrittää järjestelmien välisiä suhteita nyt ja tulevaisuudessa. Vuosien ja jopa vuosikymmenten kokemus erilaisilta toimialoilta ja ymmärrys tulevaisuuden trendeistä takaa sen, että bisneskriittisten järjestelmien rakentamisessa osaamme määrittää aikaa kestäviä ratkaisuja ja ennenkaikkea kokonaisuuksia.

Koodaava arkkitehti osaa päivittäisen työnsä lisäksi jatkuvasti pohtia omien, tiimikavereiden ja sidosryhmien tekemiä teknologisia ratkaisuja, ja niiden pohjalta ohjata tekemistä kestävään suuntaan. Häneltä saa mielipiteen ja toimeenpanokyvyn teknologiavalintoihin, menneisiin ja ennenkaikkea tuleviin!

Lopuksi

Lopulta harva projekti tarvitsee dedikoitua henkilöä näiden prosessien luomiseen ja ylläpitämiseen, siksi kyvykkyys tulee samassa paketissa asiantuntijakonsultin mukana!

Eksplisiittiset vastuualueet eivät poista tarvetta yhteistyölle, tai sisimmästä kumpuavalle vastuunkannolle. Jätämme aina mahdolliseksi kaikille tiimin jäsenille myös kasvaa näissä osa-alueissa. Asiakkaalle ja tiimille itselleen haluamme varmistaa, että kukin näistä eri osa-alueista on hoidossa, eikä iltaisiin nukkumaan mennessä tarvitse murehtia mitään näistä aihealueista.

Muita artikkeleita

Oppiminen Fraktiolla
Blogi
Osaamisen kehittäminen Fraktiolla

Kiinnostuitko?

Joonas Pajunen

Joonas Pajunen

Toimitusjohtaja

050 382 3488
joonas.pajunen@fraktio.fi
Petteri Hellgren Fraktio

Petteri Hellgren

Chief Growth Officer

045 279 3970
petteri.hellgren@fraktio.fi