Hyppää sisältöön
Fraktio
Fraktion toimistoa

Postia ja Terveystaloa yhdistävät samat pohdinnat kuin tekkifirmoja

Tuike Järvi

Fraktio
TeknologiaYrityskulttuuri

Miten saisimme loppukäyttäjän arkea helpotettua? Mitkä ovat oikeat teknologiavalinnat kun kehitämme uusia mobiilipalveluita? Onko React Native hyvä valinta jatkoon, jos jopa Airbnb luopui siitä? Täysin eri toimialoilta olevat talot painivat samojen pohdintojen parissa päivittäin. Yhteisenä intressinä on toimivampi tulevaisuus mobiilissa.

Ketterässä tekemisessä on korporaatiomaisuus kaukana

Arjessa voi helposti unohtua miten kehittyneitä ja ketteriä tekkitaloja Postin ja Terveystalon kaltaiset joskus jopa korporaatioiksi tituleeratut talot ovat. Korporaatiomaisuus on kaukana kun katsoo miten ketterästi palveluita kehitetään hyödyntäen moderneja teknologioita ja työskentelytapoja.

Työnhallinta ja asiointi tapahtuu yhä useammin sähköisesti. Kuluttajat ja ammattilaiset tottuvat palveluiden korkeaan tasoon, käyttäessään esimerkiksi erilaisia some-, hyvinvointi- ja verkkokauppa-applikaatioita. Samat oletusarvot ja käytettävyyden vaatimukset valuvat kaikkiin arjen palveluihin, oli sitten kyseessä postinkäsittely tai omien laboratoriotulosten tarkastus. Kaiken pitää toimia taianomaisesti.

Tämä asettaa isot paineet pysyä kehityksen matkassa. Posti ja Terveystalo kätkevätkin sisäänsä pienen IT-firman kokoiset kehitystiimit, jotka keskittyvät puhtaasti etsimään ja rakentamaan parhaita mahdollisia digitaalisia palveluita, sekä ulkoiseen että sisäiseen käyttöön.

Avointa oppimista ja tiedon jakamista

Järjestimme yhdessä Terveystalon Development Manager Maija Savolainen-Koskisen aloitteesta iltapäiväkahvit, jonka aikana keskustelimme avoimesti Postin ja Terveystalon mieltä askarruttaneista asioista. Teknologiavalintoihin liittyen mietimme React Nativen riskejä ja sillä saavutettuja meheviä etuja. Oli hienoa huomata, miten kahvikupillisen aikana erääseen ongelmaan löydettiin ratkaisu, jonka toinen organisaatio oli jo todentanut toimivaksi.

Olimme Sanniksen kanssa kollegoita Sanomilla ja molempien suunnattua uusille urille jatkoimme yhteydenpitoa ja juttelimme myös mobiilikehityksestä ja teknologiavalinnoista. Meitä molempia kiinnosti React Nativen soveltuvuus yritystemme tarpeisiin ja kun Terveystalolla saimme siitä kokemuksia, päätimme jakaa ne yhdessä kehitystiimien kesken ja oppia toisiltamme.

Maija Savolainen-Koskinen

Maija Savolainen-Koskinen

Terveystalon Development Manager

Pohdiskelimme teknologiavalintoja tehdessämme mm. Miten videovastaanotot saadaan toimimaan React Nativella. Tätäkään ei tarvitse enää pohtia, hyvin toimii!

Ilari Richardt

Ilari Richardt

Terveystalon Development Director

Puhuimme paljon myös työskentelytavoista. Miten saadaan kerättyä palautetta käyttäjiltä ja vietyä ne palvelun kehitykseen tehokkaasti. Tähänkin löytyi hyviä vaihtoehtoja chatista ja palautteen kanavointiratkaisuista suoraan sinne missä asia voidaan hoitaa. Kehitystiimi ei konkreettisesti pysty auttamaan jos käsidesi on loppu tai postia on jaettu vanhaan osoitteeseen, kun taas bugit pystytään ratkaisemaan parhaillaan minuuteissa.

Postilla on aktiivinen käyttäjäryhmä joka on antanut paljon arvokasta palautetta kehityksen tueksi. Palautteen pohjalta asiakasarvoa on pyritty kasvattamaan priorisoimalla kehityksessä käyttäjille ja asiakkaille eniten arvoa tuottavia ratkaisuja. OmaPosti -mobiiliapplikaatio onkin tänä päivänä yksi Suomen suosituimmista sovelluksista.

Sannamaria Ojanperä

Sannamaria Ojanperä

Postin Product Owner

Yhdessä Fraktion kehittäjien kanssa tutkimme maailmaa myös geneerisemmin. Fraktion Senior Developer Johan Ruokangas pohti mm. mitä mahdollisuuksia React Native tarjoaa tulevaisuudessa webissä. Twitter on hyvä esimerkki siitä, miten React Nativen avulla mobiiliapplikaation voi tarvittaessa pyöräyttää PWA:ksi webiin.

React Native tarjoaa yhden kehitysympäristön sekä Android, että iOS alustoille. Mobiiliapplikaatioiden ohjelmistokehitys tapahtuu yhden koodipohjan ja ennen kaikkea yhden ja saman tiimin toimesta, jolloin etenemisnopeus ja kustannustehokkuus kasvaa.

Muita artikkeleita

Oppiminen Fraktiolla
Blogi
Osaamisen kehittäminen Fraktiolla

Kiinnostuitko?

Joonas Pajunen

Joonas Pajunen

Toimitusjohtaja

050 382 3488
joonas.pajunen@fraktio.fi
Petteri Hellgren Fraktio

Petteri Hellgren

Chief Growth Officer

045 279 3970
petteri.hellgren@fraktio.fi