Työpaikkoja on erilaisia. Siksi myös rekryprosesseja on erilaisia. Ja koska rakastamme avoimuutta ja oppimista, kerromme kaunistelematta sen miten me hoidamme työhaastattelut ja rekrytointia ylipäätään.
Rekrytointi on meillä elämän ja kuoleman kysymys. Panostamme jokaiseen rekrytointiin huomattavia määriä aikaa.
Matkan varrella olemme huomanneet, että rekrytoinnin osalta voisimme olla vieläkin avoimempia ja tehdä rekrytoinnista entistä läpinäkyvämpää. Tässä postauksessa kerromme, mitä me sinulta kysymme, miten me hakijoita arvioimme ja mitä asioita tutkimme kun ihminen ovesta sisään kävelee.
Rekrytoinnin vaiheet
Rekrytointimme toimii monivaiheisesti. Kun haet meille töihin, hakemuksesi kilahtaa näkyville kaikille Fraktiolaisille. Toki todennäköisimmin hakemukseesi nappaa kiinni rekrytoinnista kiinnostunein ja dedikoitunein sakki, mutta mahdollisuus tulevan työkaverin vakoiluun on meillä kaikille. Rekryporukkamme ottaa hakemuksestasi kopin ja vastaa sinulle ripeästi, hakemuksestasi riippuen haastattelukutsun kera.
Tässä postauksessa keskitymme vain haastatteluosuuteen rekrytoinnissa, koska kokonaisuudessaan tästä aiheesta olisi helppoa kirjoittaa vaikkapa pieni kirja. Toki rekrytointi ei missään nimessä jää ainoastaan haastatteluihin, vaan se on vain pieni osa koko prosessia.
Haastatteluja me pidämme kaksi kappaletta. Haastattelut kannattaa mieltää keskusteluksi, ei tiukaksi grilliksi tai tenttailuksi. Haastattelijamme ovat haastatelleet runsaasti työuransa aikana ja ovat tottuneet mitä erilaisimpiin tilanteisiin. Ole siis huoletta! Jos jännittää, sitten jännittää. Tämä ei meitä haittaa vaan näemme kyllä jännityksen läpi.
Ensimmäinen haastattelu
Ensimmäinen haastattelu koostuu “yleisistä kysymyksistä”. Tässä vaiheessa olet vielä jokseenkin kysymysmerkki! Toki meillä on sinusta jotain materiaalia, hakemuksesi vapaa teksti esimerkiksi kertoo meille jo paljon millaista tyyppiä voimme odottaa haastatteluun. Pelkän tekstin kautta totuus kuitenkin harvoin paljastuu! Siksi haluammekin tutustua sinuun ihmisenä ja haastattelut tyypillisesti alkavatkin kysymyksellä “Kuka sinä olet, kerro kaikki!”. Pyydämme kertomaan siis omin sanoin itsestäsi. Tähän on tapoja vastata yhtä monta kuin vastaajia. Tällä kysymyksellä haemme yksinkertaisesti kahta asiaa:
a) sulatamme jäätä ja koitamme saada jotain helppoa puhuttavaa (oletamme, että osaat kertoa kuka olet)
b) haluamme aidosti oppia tuntemaan sinut
Meitä kiinnostaa menneisyytesi, mistä tulet, mitä olet tehnyt, mihin olet menossa, mitä olet oppinut, mistä olet ylpeä. Missä on mukavuusalueesi? Usein tässä vaiheessa on myös luonnollista puhua asioista, jotka on itselle tärkeitä. Ja tämä tietenkin meitä haastattelijoita kiinnostaa, mihin asioihin keskityt kun kerrot itsestäsi.
Tämän jälkeen keskustelu yleensä kulkee viimeaikaisiin saavutuksiisi. Näitä voi olla esim. viimeaikaiset projektit, hankkeet tai työkuviot.
Uransa alussa olevilla nämä voivat olla harrasteprojekteja tai jopa koulussa tehtyjä asioita. Meitä ei niinkään kiinnosta yksityiskohdat tai asiakasprojektien “liikesalaisuudet”, vaan enemmänkin sinun oma roolisi näissä asioissa. Mitä teit? Mitkä asiat olivat vastuullasi? Mitkä asiat koettiin miellyttäviksi, mitkä epämiellyttäviksi?
Näillä kysymyksillä haluamme ymmärtää osaamistasi ja tämän hetkistä tasoasi. Hypoteesimme on, että palkkaamme fiksuja ja aikaansaavia ihmisiä, jotka toivottavasti loistavat meillä ollessaan sekä kokevat onnistumisia.
Näytä, todista, osoita!
Kysymyksemme ovat hyvin usein avoimia ja keskustelun omaisia. Kun mainitset erilaisia töihin liittyviä asioita tai buzzwordeja, pyydämme usein sinua kertomaan tarkemmin tai mikä parempi näyttämään asioita mitä olet tehnyt. Onkin siis hyvä varautua tähän (tavalla tai toisella).
Näiden keskustelujen jälkeen siirrymme usein siihen, että pyydämme sinua kuvaamaan toiveitasi työn suhteen ja millaisia tehtäviä haluaisit tehdä tai millaisissa hankkeissa haluaisit olla mukana. Mitkä asiat motivoivat sinua ja mistä innostut – mikä on intohimosi? Älä jarruttele tässä kohtaa vaan anna palaa! Samalla voit myös mainita ne asiat, jotka vituttavat! Meidän kaikkien intressi on suurissa määrin varmistaa, että työtehtäväsi olisivat mielekkäitä ja innostavia. Emme voi ymmärtää sinua ellet kerro meille, mitkä asiat sinusta tuntuvat mielekkäiltä.
Näistä keskusteluista siirrymme pidemmälle ajassa – tulevaisuuteen. Mikä sinusta tulee isona? Mitä toivot tulevaisuudelta? Millainen on unelmapäiväsi? Kuvaile meille työpäivää, joka tekee sinut onnelliseksi.
Haastattelun lopussa käännämme pöydän ympäri. Rekrytointi on aina kaksisuuntaista. Sinä haet töitä, me haemme työntekijöitä. Onkin siis reilua, että sinä saat myös grillata meitä. Saat siis mahdollisuuden roastata meitä oikein kunnolla! Aseta meidät pahaan tilanteeseen. Haasta meitä! Kysy meiltä vaikeita tai kehu/hauku meitä. Me olemme äärimmäisen avoimia ja vastaamme kaikkiin kysymyksiin rehellisesti.
Toki haluamme kertoa Fraktiosta mutta haluamme samalla myös tutkia oletko aidosti kiinnostunut meistä. Haluatko ihan oikeasti tulla meille töihin? Onko “taustatutkimus” tehty? Kysytkö meiltä vaikeita kysymyksiä. Osa hakijoista on mm. lukenut Culture Auditimme ja tykittää tässä kohtaa kehitysehdotuksia tai parannuksia. Ylipäätään haastaa ajatuksiamme. Näissä kohdissa plussamerkkejä sataa rekrytoijien muistiinpanoihin.
Lopuksi, jos ei muuta, lopettelemme n. 1-2 h kohdalla. Emme lukittaudu näihin kysymyksiin tiukasti, vaan annamme keskustelussa “virran viedä”. Jokainen hakija on yksilö ja hyvä haastattelu pidä sisällään pakollisen kysymyspatteriston orjallista seuraamista.
Haastattelun jälkeen haastattelijat pitävät retron haastattelusta ja kysymme itseltämme seuraavia kysymyksiä:
- Haluanko tehdä töitä tämän ihmisen kanssa tästä ikuisuuteen? Onko tämä helvetin hyvä tyyppi?
- Onko hakijalla jotain sellaista osaamista mitä me haluamme oppia tai tuoko hän jotain erityistä meille/firmalle?
- Onko hakija ns T:n mallinen osaaja? Eli löytyykö häneltä suht. laajaa osaamista verkkopalveluihin liittyen mutta esim joku yksi osa-alue mikä on todella timanttinen ja kova intohimo eli siis koemme hyödylliseksi tiimityössä siilojen poistamista mutta arvostamme myös “rankkaa ymmärrystä ja osaamista”.
- Oletko “SHIT! Let’s get it done” “Perkele, pistetään onnistumaan” –ihminen. Ajatuksena siis, jos tämä ihminen tekee meidän töitä/olisi juuri minun työkaveri/hoitaisi tätä projektia X/olisi tässä ja tässä tilanteessa? Onko itseohjautuva, oma-aloitteinen, proaktiivinen ja omatoiminen. Kaikki työmme tehdään tiimeissä ja yhdessä onnistuen/epäonnistuen sekä oppien.
- Haluanko viettää hänen kanssaan vapaa-aikaa? Eli mennä harrastamaan jotain yhdessä tai käydä vaikka ulkona oluella.
- Tuliko haastattelun jälkeen “TOI TYYPPI ME HALUTAAN” -fiilis ja/tai hymyilyttääkö meitä?
- Oliko ihminen valmistautunut, innostunut ja oliko keskustelu aidosti keskustelu vai mentiinkö siitä missä aita on matalin?
Toinen haastattelu
Toinen haastattelu Fraktiolla noudattaa hyvin pitkälle samaa kaavaa kuin ensimmäinen. Tyypillisesti tässä vaiheessa on mukana täysin eri henkilöt kuin edellisessä.
Toisessa haastattelussa syvennymme tarkemmin henkilön mahdolliseen työnkuvaan, käymme teknisemmän haastattelun, tutkimme edellisestä haastattelusta meille syntyneitä kysymysmerkkejä tai mahdollisia muita asioita, mitkä eivät vielä edellisellä kertaa selvinneet, mutta voit jo tässä vaiheessa olla iloinen. Olet läpäissyt haastavimman seulan. Yleensä haastattelujen välissä viestimme meille kertynyttä oppia hakijan suuntaan täysin avoimesti: “Tähän kiinnitimme huomiota”, “Meitä huolestuttaa se kun sanoit, että…”, “Mitä tarkoitit sillä, että…”.
Yleistä haastatteluista ja tapaamisista Fraktion kanssa, hyvä tietää -osio!
- Olemme hyvin rehellisiä kuvaamaan sitä millaista työ meidän kanssa ja alallemme on – hyvässä ja pahassa
- Pyrimme antamaan mahdollisimman realistisen kuvan meistä ja työstä mitä teemme
- Sinua haastattelevat ihmiset, jotka olisivat sinun tulevia työkavereita. Ole siis oma itsesi, älä esitä mitään!
- Kerro rohkeasti itsestäsi, omista jutuistasi, saavutuksistasi sekä asioista mitkä tekevät sinut ylpeäksi → “Hei, minä tein tuon”. Näiden ei missään nimessä tarvitse olla työasioita vaan voivat ihan hyvin liittyä esim. harrastuksiin
- Meille ihan aidosti merkkaa millainen ihminen sinä olet ja ennen kaikkea tulevaisuuden potentiaali – parempi versio sinusta! Meillä osaaminen, intohimo ja halu lähteä kehittämään itseä ja firmaa painaa enemmän kuin esim. työvuosien kautta hankitut kauniit tittelit. Mutta tottakai mikään asia ei ole mustavalkoinen. Yleensä kokemustakin tarvitaan eikä siitä missään nimessä ole haittaa.
Seuraavaksi?
Toivottavasti nämä auttavat ymmärtämään meidän ajatuksenjuoksua sekä helpottavat niiden tulevien “fraktiolaisten” elämää, jotka eivät meillä syystä tai toisesta vielä ole.
Tsekkaa avoimet paikkamme osoitteesta: https://www.fraktio.fi/rekry