Blogi

Näin pääset Fraktiolle töihin

Jaani Leskinen Yrityskulttuuri

Hei Fraktiosta kiinnostunut! 

Löysitpäs mukavaan postaukseen. Täältä löydät parhaat vinkit siihen, miten Fraktion rekryssä edetään – eikä haittaa yhtään, jos nappaat täältä tulikuumat vinkit ja sujahdat Fraktion rekryputken läpi! 

Tässä postauksessa avaamme Fraktion rekryprosessia ja kerromme, mitä me sinulta kysymme, miten me hakijoita arvioimme ja minkälaiset asiat meitä hakijoissa kiehtovat. 

Meillä pidetään jokaista hakijaa kuin kukkaa kämmenellä. Fraktion kokoisessa yrityksessä jokainen yksittäinen rekry on iso ja merkittävä asia. Jokainen uusi asiantuntija kehittää Fraktion osaamista ja kulttuuria sekä vie meitä johonkin uuteen suuntaan. Tästä syystä panostamme jokaiseen rekrytointiin huomattavia määriä aikaa.

Designer Lauri istuu nojatuolilla kone sylissä ja työskentelee keskittyneesti.

Ennen haastattelua

Rekrytointimme toimii monivaiheisesti. Kun haet meille töihin, hakemuksesi kilahtaa näkyville kaikille fraktiolaisille. Meillä kaikki lukevat ja kommentoivat hakemuksia ja kaikki saavat osallistua haastatteluihin. Tämän takia on eduksesi, jos kohdistat hakemuksen suoraan tuleville kollegoillesi. 

Tällä tarkoitamme sitä, että hakemuksessa kannattaa olla materiaalia, joka puhuttelee muita alasi osaajia – koodia, designia, esimerkkejä tai projekteja.

Jokaisessa tapauksessa rekrytoijamme ottaa hakemuksestasi kopin ja vastaa sinulle ripeästi, hakemuksestasi riippuen haastattelukutsun kera.

Haastatteluja pidämme kaksi kappaletta. Haastatteluissa suosimme avointa keskustelua, jota käydään puolin ja toisin. Haluamme kuulla sinusta, ja haluamme myös kertoa meistä.

Sytymme kysymyksistä ja haastamisesta – keskusteltavaa varmasti riittää, olethan rautainen ammattilainen kuten mekin!

Haastattelijamme ovat haastatelleet runsaasti työuransa aikana ja ovat tottuneet mitä erilaisimpiin tilanteisiin. Ole siis huoletta! Jos jännittää, sitten jännittää. Tämä ei meitä haittaa, vaan näemme kyllä jännityksen läpi.

Kolme kehittäjää istuu pöydän ääressä ja yksi katsoo kameraan.

Haastattelun kulku

Ennen ensimmäistä haastattelua, olet meille vielä jokseenkin kysymysmerkki. Tietysti tiedämme sinusta jotain: meillä on hakemuksesi, jossa olet kertonut itsestäsi ja taustoistasi. Tiedämme ehkä jo hieman, mitä odottaa.

Pelkän tekstin kautta totuus harvoin kuitenkin selviää. Siksi haluamme tutustua sinuun ihmisenä ja haastattelumme alkavat usein kysymyksellä “Kuka sinä olet?”. Tapoja vastata tähän on yhtä monta kuin vastaajaakin. 

Meidän tavoitteemme kysymykselle ovat:

 • Sulatamme jäätä ja ainakin uskomme, että kysymys on helppo.
 • Se, mitä asioita painotat, kertoo meille, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja mistä aiheista puhut mielelläsi.
 • Haluamme aidosti oppia tuntemaan sinut.

Meitä kiinnostaa menneisyytesi: mistä tulet, mitä olet tehnyt, mihin olet menossa. Mitä olet oppinut, missä olet erityisen hyvä, missä on mukavuusalueesi? Usein tässä vaiheessa on myös luonnollista puhua asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Keskustelu soljuu eteenpäin hyvin orgaanisesti ja usein niiden aiheiden mukaan, mitkä ovat sinulle erityisen kiinnostavia. Ehkä keskustelemme aikaisemmasta projektistasi tai sinulle mieleisimmistä menetelmistä – joka tapauksessa kysymme sinulta varmasti tarkentavia kysymyksiä ja pureudumme näihin aiheisiin syvällisemmin.

Emme tenttaa, teetä sinulla tehtäviä tai vaadi sinulta liikoja haastattelun aikana.

Näytä, todista, osoita

Kysymyksemme ovat hyvin usein avoimia ja keskustelun omaisia. Kun mainitset erilaisia töihin liittyviä termejä, pyydämme sinua kertomaan aiheesta tarkemmin. Puretaan jargonia yhdessä.

Haastattelun aikana pyydämme sinua varmasti kuvaamaan toiveitasi työn suhteen: millaisia tehtäviä haluaisit tehdä tai millaisissa projekteissa haluaisit olla mukana. Mitkä asiat motivoivat sinua ja mistä innostut? Älä jarruttele tässä kohtaa, vaan anna palaa! 

Kaiken ei tarvitse olla positiivista – kerro meille myös asiat, jotka eivät ole menneet putkeen. Nämä ovat usein parhaita oppikokemuksia ja meille kultaakin arvokkaampia asioita kuulla. 

Haluamme haastattelujen kautta myös varmistaa, että työtehtäväsi olisivat sinulle mielekkäitä ja innostavia. Siksi painotamme tätä asiaa erityisen paljon: rekrytointi on kahden kauppa.

Kehittäjä Tiia ja Designer Lassi keskustelevat sohvalla rennosti.

Sinä haet töitä, me haemme työntekijöitä. Viimeistään haastattelun lopulla sinulla on mahdollisuus kysyä meiltä ihan mitä tahansa. Se voi olla mitä vain töihin, Fraktioon tai meihin liittyvää. Meille tärkeintä on, että saat meiltä realistisen ja selkeän kuvan siitä, millaista Fraktiolla on olla töissä.

Haastattelun loppuvaiheet

Teemme haastattelut ilman tiukkaa haastattelurunkoa. Annamme keskusteluissa virran viedä, mutta tietysti ohjatusti. Jokainen hakija on yksilö ja annamme sen vaikuttaa vahvasti siihen, millainen haastattelu on. Toiset tykkäävät haastamisesta, toiset avoimemmasta keskustelusta – joka tapauksessa haluamme, että sinulla on haastattelun jälkeen hyvä fiilis ja et koe oloasi grillatuksi.

Keskustelemme vielä haastattelun lopussa palkasta. Fraktiolla noudatetaan avointa palkkakulttuuria ja olemme tämän aiheen ympärillä arvojemme mukaisesti erityisen avoimia. Ymmärrämme, että rahasta ja palkasta keskusteleminen on vaikeaa tästä huolimatta. Tämä ei ole palkkaneuvottelu, emmekä aseta sinua tiukkaan paikkaan. Tavoitteenamme on varmistaa, että meillä on ainakin jonkinlainen yhteisymmärrys mahdollisesta palkkatasostasi. 

Haastattelun jälkeen haastattelijat pitävät retron haastattelusta ja kysymme itseltämme seuraavia kysymyksiä:

 • Onko hakijalla sellaista osaamista, mitä me tarvitsemme?
 • Onko hakijalla mahdollisuus jakaa osaamistaan ja kehittää Fraktion osaamista eteenpäin?
 • Jäikö vaikutelma, että hakija pärjäisi Fraktion kaltaisessa vahvasti itseohjautuvassa organisaatiossa?
 • Miltä tuntuisi, jos tämä tyyppi olisi minun tiimissäni?
 • Oliko hakija valmistautunut, innostunut ja oliko haastattelu aidosti keskustelunomaista vai mentiinkö siitä, missä aita on matalin?

Retron aikana muistutamme itseämme, että hakijan työnhakutaidot eivät ole kriteeri palkkaukselle. Olemme arvioinnissa armollisia mahdollisen haastattelujännityksen suhteen.

Erilaisia fraktio-tarroja esillä pöydän päällä.

Haastattelujen jälkeen

Olemme sinuun yhteydessä pian haastattelun jälkeen. Annamme sinulle avoimesti palautetta ja kerromme rehellisesti, mitä ajatuksia meille heräsi. Saat mahdollisen kutsun toiseen haastatteluun, joka noudattaa samoja periaatteita kuin yllä kuvattu haastattelu.

Kierrätämme haastatteluissa useampia fraktiolaisia ja tavoitteenamme on tutustuttaa sinut mahdollisimman moneen eri fraktiolaiseen haastatteluiden aikana. Haluamme, että saat realistisen kuvan siitä, millaisia tulevat työkaverisi ovat – toisaalta myös uskomme, että saamme parempia haastattelutuloksia, kun haastatteluissa on useampi fraktiolainen eri rooleista. 

Tällä tavoin päätös ei pohjaudu vain yksittäisten henkilöiden näkemyksiin ja varmistamme, ettemme palkkaa uusia fraktiolaisia pelkästään samasta muotista.

Kahden haastattelun aikana saamme sinusta riittävän hyvän kuvan ja saamme tehtyä sen perusteella päätöksen jatkosta.

Yleistä haastatteluista ja tapaamisista Fraktion kanssa, hyvä tietää -osio

 • Olemme hyvin rehellisiä kuvaamaan sitä millaista työ meidän kanssa ja alallemme on – kerromme avoimesti niin hyvät kuin huonotkin jutut.
 • Pyrimme antamaan mahdollisimman realistisen kuvan meistä ja työstä mitä teemme.
 • Sinua haastattelevat ihmiset, jotka olisivat tulevia työkavereitasi. Ole siis oma itsesi, älä esitä mitään!
 • Kerro rohkeasti itsestäsi, omista tekemisistäsi, saavutuksistasi sekä asioista mitkä tekevät sinut ylpeäksi. Näiden ei tarvitse olla pelkästään työasioita, vaan voivat hyvin liittyä esim. harrastuksiin.
 • Me ihan aidosti välitämme siitä, millainen ihminen sinä olet. Koemme, että olemme hyviä palkkaamaan erilaisia ihmisiä ja näemme arvokkaana panostaa siihen.

  "Ei pelkästään culture fittiä, vaan myös culture addia."

 • Meillä osaaminen sekä halu oppia ja kehittyä painaa valtavasti. Kokemus on tietysti erittäin arvokasta, mutta se ei ole aina kaikki kaikessa. 

Seuraavaksi?

Aina ei ole oikea hetki palkkaukselle tai tulla meille töihin. Vaikka saisitkin kieltävän vastauksen, älä missään nimessä lannistu! Kutsumme joskus ihmisiä uudelleen haastatteluun, vaikka rekrypäätös olisikin aikaisemmin ollut kieltävä. Kerrytä rauhassa lisää osaamista ja kokemusta.

Myös vastaavasti joskus hetki ei ole sinulle oikea tarttua työtarjoukseemme – näissä tilanteissa toivotamme sinulle onnea ja toivomme, että tiemme kohtaavat joskus tulevaisuudessa.

Saatamme luvallasi säilyttää hakemuksesi ja tietosi parempaa hetkeä odottamaan. Olemme tehneet tällä tavalla palkkauksia, joten kieltävä rekrypäätös ei ole missään nimessä ikuinen loppu Fraktiomatkallasi.

 

Tsekkaa avoimet paikkamme osoitteesta: https://www.fraktio.fi/rekry