Hyppää sisältöön
Fraktio

Kesäjätkä 2014

Johan Ruokangas

Fraktio
Yrityskulttuuri

Sain heti uuden nimen astuttuani Fraktion toimistoon. Kesäjätkä. Uusjätkä oli silminnähden mielissään, koska hänestä ei tarvinnut tehdä enää syntipukkia vaan jatkossa hänen sijastaan uhrattaisiin kesäjätkä.

Hyvin varhaisessa vaiheessa kävi ilmi, että Fraktio ei ole vain softafirma vaan yhteisö ja kaveriporukka, jonka jäseniä ei yhdistä vain sama työnantaja vaan myös samanhenkisyys. Samanhenkisyys ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö Fraktiolaiset olisi persoonallisia. Toimiston perältä saattaa maanantaisin kuulua lauleskelua “viikko viiden Windsorin, sisälläni jo tunnen sankarin” tai muita rallatuksia, jotka kielivät hyväntuulisuudesta. Halit ja poskisuudelmat kuuluvat myös joka aamuiseen tervehdykseen.

Ymmärtääkseni jokaisella työntekijällä on enemmän tai vähemmän ulospäin näkyvä obsessio lamantiineihin. Se ilmenee toimistosta löytyvistä itse maalatuista lamantiiniaiheisista tauluista ja muovailuvahasta väkerretyistä lamantiineista. Fraktio on myös adoptoinut oman lamantiinin, Vectorin.

Kaikki työntekijät vaalivat Fraktiota ja ovat huolestuneita, jos jokin asia mättää tai painaa mieltä. Itseäni yllätti eniten Fraktion läpinäkyvyys työntekijöilleen: kaikki sopimukset — työsopimukset mukaan lukien — ovat kaikkien nähtävillä, jokaisen työntekijän laskutusaste on avointa tietoa. Salailu ja asioiden pimittäminen eivät kuulu Fraktion toimintatapoihin.

Teknologiselta näkökulmalta Fraktio yrittää aktiivisesti pysyä perässä uusimmista suuntauksista, vaikka niitä ei aina hyödynnettäisikään asiakasprojekteissa. Sisäiset projektit ja työntekijöiden harrastusprojektit kokeilevat uusia juttuja jatkuvasti ja niitä otetaan käyttöön asiakasprojekteissa, jos ne tuovat selvää lisäarvoa asiakkaalle.

Jokaisella tiiviillä kaveriporukalla ja yhteisöllä on oma tapa puhua ja ilmaista itseään, niin myös Fraktiolaisilla. Yleistermi “lussuttaa” ja sen monet johdannaiset kuuluvat jokaiseen työpäivään. Kuulin jopa jonkun harkitsevan viikkoa, jolloin kaikki verbit ovat korvattu kyseisellä yleistermillä. Loso on taas yleiskäyttöinen adjektiivi, joka kuvaa jonkinsortin olotilaa, olemusta tai ulkonäköä.

Olen pitänyt ajasta, jonka sain työskennellä Fraktiolla. Avoin ja tasavertainen työilmapiiri tekee työpaikasta paikan, johon on mukava palata myös viikonlopun jälkeen, vaikka viikko alkaakin aina palaverilla. Muutkin tuntuvat viihtyvän hyvin toimistolla ja olenpa kuullut sellaisiakin huhuja, että ihmiset eivät perjantaisin lähdekään kotiin, vaan jäävät hengailemaan toimistolle. Fraktiolla onkin hyvät puitteet viettää aikaa loungessa vaikkapa pelikonsoleita ja pöytälätkää pelaten tai vaihtoehtoisesti elokuvia katsellen. Alakerrassa voi käydä salilla, saunassa ja uimassa myös kesken työpäivän.

Olen oppinut paljon ja saanut kokemusta monista asioista. Haasteeksi olen kokenut sen, että en aluksi tuntenut yhtäkään frameworkkia, joilla projekteja rakennetaan. Niihin on ollut kuitenkin mukava perehtyä ja uusia asioita on tullut vastaan tonnikaupalla. Aika on kulunut seurassanne joskus valitettavankin nopeasti. Mukava kesä Fraktiolla on nyt osaltani ohitse ja on aika rientää kohti uusia haasteita. Kiitos.

Muita artikkeleita

Oppiminen Fraktiolla
Blogi
Osaamisen kehittäminen Fraktiolla

Kiinnostuitko?

Joonas Pajunen

Joonas Pajunen

Toimitusjohtaja

050 382 3488
joonas.pajunen@fraktio.fi
Petteri Hellgren Fraktio

Petteri Hellgren

Chief Growth Officer

045 279 3970
petteri.hellgren@fraktio.fi