Blogi

Kehittyminen ja kasvaminen fraktiolaisena ja ihmisenä

villekahkonen Yrityskulttuuri

Haluamme olla fraktiolaisille paras mahdollinen paikka oppia ja kehittyä. Meillä kehittyminen tapahtuu ennen kaikkea tekemällä ja jakamalla. Emme laske sen varaan, että fraktiolaiset opettelevat uutta omalla ajallaan, vaan meille töissä vietetty aika on investointi, jonka pitää viedä meitä jokaista eteenpäin ammattilaisena ja ihmisenä.

Tämä kirjoitus on osa 7/10 Great Place to Work -blogisarjaa.

Miten varmistamme, että kehitymme työssämme?

Teimme jokaisen fraktiolaisen tavoitteet näkyväksi

Tähtäämme siihen, että jokaiselle löytyy eteenpäin vievää tekemistä asiakasprojekteissa ja Fraktion kehittämisessä. Tietääksemme mihin suuntaan jokainen haluaa kehittyä, aloitimme viime syksynä kokeilun, jossa kartoitimme fraktiolaisten tavoitteet ja toimme ne näkyväksi kaikille muille yrityksen sisällä. Istuimme jokaisen kanssa alas ja mietimme rauhassa näitä teemoja:

  • Tavoite: mihin suuntaan haluan kehittyä ihmisenä ja ammattilaisena?
  • Vahvuudet: missä olen hyvä?
  • Arvot ja rajat: mitä en halua rikkoa matkalla tavoitteeseeni? Miten haluan tehdä töitä?
  • Esteet: mikä hidastaa tavoitteeseeni pääsemistä?
  • Mittarit: miten seuraan kehittymistäni?

Myyntiä ja projektien miehitystä on helpottanut jo nyt, kun tiedämme paremmin, mitä jokainen haluaa, ja minkälaisissa olosuhteissa ihmiset pääsevät loistamaan.

Jani Kinnusen kokemuksia tavoitekeskustelusta:

“Malli vaikuttaa erittäin toimivalta. Eri teemat saivat hyvin miettimään samoja asioita eri kanteilta. Tasapuolinen vuoropuhelu formaattina toi pintaan hyviä ajatuksia, joita yhdeltä puolelta ohjattu keskustelu ei olisi välttämättä tuottanut. Sain motivaatiota ja ideoita oman kehityksen mittaamiseen jatkossa.”

Jukka Lähetkangas:

“Juhlin sitä, että työnantajaani kiinnostaa vakavasti henkilökohtaiset ja ammatilliset tavoitteeni. Se antaa lisämotivaatiota tavoitteideni selkeyttämiseen.”

Työnkuva joustaa tavoitteiden mukaan

Kehittymistä tukee se, että jokainen meistä voi muovata työtään haluamaansa suuntaan. Välillä olet ohjelmistokehittäjä, välillä suunnittelija, välillä myyjä, joskus järjestät tapahtuman, kehität organisaatiorakennetta tai mietit vaikkapa toimiston sisustusta. Kun palkkaamme itseämme fiksumpia ihmisiä ja löydämme heille paikan missä he loistavat, tapahtuu hienoja asioita. Uuden asian kokeilemiseen ei vaadita sen kummempaa senioriteettia: innostus ja hyvä asenne riittää. Hyvä esimerkki: kaikki haastattelevat työnhakijoita, oli Fraktio-päiviä takana 1 tai 1000.

Mikko Hirvonen tiivistää asian näin:

“Pystyn vaikuttamaan omaan työnkuvaani juuri sen verran kuin haluan. Voin joko pysytellä mukavuusalueellani asiakasprojekteissa tai hypätä ei-niin-mukavuusalueelle esimerkiksi päättämällä järjestää sisäisen koulutuksen.”

Miten jaamme opittua?

Kokeilemme jatkuvasti uusia tapoja levittää opittua sekä yrityksen sisällä että avoimesti maailmalle. Jakamisesta hyötyy vastaanottajan lisäksi aina myös jakaja; opettaminen on yksi parhaista tavoista oppia.

Omat valmennuksemme

Kahden päivän valmennuksiimme varataan myytävien paikkojen lisäksi tilaa kiinnostuneille fraktiolaisille. Esim. React-valmennuksemme on käynyt käytännössä jokainen devaajamme.

Valmennuksen vetäminen on loistava tapa tiivistää ja jakaa osaamistaan. Vitali kertoo suunnitteluvalmennuksen synnystä:

“Minua on kauan kiinnostanut kehittää taitojani opettamalla muita. Olen osallistunut moneen koulutustapahtumaan, joiden avulla olen ottanut suurempaa koppia työpajojen fasilitoinnista ja kasvattanut ammattiosaamistani siihen pisteeseen, että vedän kahden päivän intensiivistä valmennusta, jolla pyrin opettamaan koodareille suunnittelun perusteita. Tavoitteenani on parantaa tiimien yhteistyötä ja vuorovaikutusta sekä madaltaa kynnystä ottaa kynän käteen ja kokeilla ratkaisuja eri näkökulmasta.”

Järjestämme kuukausittain valmennuksia Kinossamme.

Viisastusmisessiot ja “saunat”

Uutena kokeiluna istahdamme perjantai-iltapäivänä sisäiseen viisastumissessioon. Muutama vapaaehtoinen näyttää mitä on tehnyt projektissaan: mihin ongelmiin törmännyt ja miten ratkonut niitä. Viime aikoina ollaan puhuttu mm. design systemeistä eri projekteissa, retroiltu projektin aloittamista ja tietysti katseltu toistemme koodia. Toisinaan joku meistä vetää muutaman tunnin mittaisen “saunan“, eli sisäisen koulutuksen pinnalla olevasta teknologiasta. Viimeksi juteltiin Redux Sagasta.

Tuomme tapahtumista uusia ajatuksia muillekin

Jokainen meistä saa käydä haluamissaan tapahtumissa, koulutuksissa ja konferensseissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Kävijät jakavat oppimaansa itselleen luontevimmalla tavalla. Usein se on blogaaminen. Esimerkkejä viime vuodelta: DSCONF, mitä jäi käteen?, Woodstock of Teal, React Native Goes Puola. Joillekin se on opettaminen. Esimerkiksi Johan ja Mikko vetivät GraphQL Finland -tapahtuman jälkeen parin tunnin GraphQL-saunan. Välillä katsotaan parhaita keynote-esityksiä porukalla toimiston Kinossa.

React Nativea oppimassa Puolassa.

Bloggaamme ahkerasti

Olemme tietoisesti nostaneet kirjoittamisen työkaluksi kehittymiseen. Blogaaminen on hyvä tapa pohdiskella osaamistaan, kiteyttää ajatteluaan ja jakaa sitä muille. Tätäkin kirjoittaessani kehittymisteema jäsentyi itselleni uudella tavalla.

Blogiimme saa kirjoittaa mistä tahansa. Yrityskulttuurista ja harrastuksista meillä syntyykin tosi helposti kirjoituksia. Viime aikoina olemme rohkaisseet fraktiolaisia jakamaan ammatillista osaamistaan blogissa. Esimerkkeinä muutama helmi: React Native: kaikki mitä olet aina halunnut kysyäTilaa ajatella8 ihanaa teknologiaa joista et välttämättä ole kuullut.

Perjantaipresikset ovat avoimia kaikille

Perjantaipresis on hyvä esimerkki fraktiomaisesta jakamisesta: tapahtuma on avoin ihan kaikille ja esitykset voi katsoa videona livenä tai arkistosta. Kuka tahansa voi pitää esityksen. Aiheet vaihtelevat bisneksestä teknologiaan, kulttuuriin ja eksoottisiin harrastuksiin. Perjantaipresis on rento tapa päättää työviikko ja oppia jotain ihan muuta. Ja tietysti opettamalla oppiminen pätee tähänkin: presiksen pitäminen mainio tapa tiivistää oppimaansa ja harjoitella esiintymistä. Viime vuoden kolmestakymmenestä presiksestä viisi oli fraktiolaisten pitämiä:

Tervetuloa mukaan perjantaisin klo 16! Katso tulevat presikset ja koko videoarkisto.

Kiitos kun luit tavoistamme kehittyä. Millaisia ajatuksia tämä herätti? Miten teillä pidetään huolta ihmisten kehittymisestä?