Blogi

Äärellinen ja ääretön tunkki

Joonas Pajunen Yrityskulttuuri

Perjantain pseudofilosofisia ja veljestieteellisiä ajatuspäästöjä, olkaa hyvä!

Elämä, asiat ja suurin piirtein kaiken voi jakaa äärellisiin ja äärettömiin peleihin, joita vastaavasti pelaavat äärelliset ja äärettömät pelaajat.

Äärellisellä pelillä on säännöt, alku ja loppu, pelaajat ja yleisö. Äärettömällä pelillä on horisontti, visio, pelaajia ja dynaamiset säännöt. Ääretön pelaaja pyrkii pitämään pelin käynnissä, äärellinen haluaa voittaa pelin.

Jos kelat käyvät jo tässä kohtaa liian raskaina, valitse oikopolku ja vilkaise Simon Sinekin pohdinnat aiheesta.

Ääretöntä peliä pelaava yhtiö ei pelaa kilpailijoita vastaan, vaan kilpailijoiden kanssa. Peli on helpointa pitää käynnissä, kun firmat jeesaavat toisiaan ja kilpailu on tervettä.

Toisaalta, kun kilpailijat on murskattu tai keinoäly hoitaa tunkkaamisen puolestamme, sopeudumme. Tiedonjano on ääretön, ja olemme aina äärettömyyden alussa. Pelin pelaamista ei ole liikaa rajattu, sillä vallitsevia sääntöjä voidaan rikkoa.

Äärettömällä yhtiöllä on kumppaneita, joiden kanssa työtä tehdään, eikä niinkään asiakkaita joille sitä tehdään. Asiakkaan asiakas, tai kumppanin asiakas, on äärettömälle yhtiölle yhtä tärkeä kuin oma suora asiakkuus. Kyyninen, vai sanoisinko jopa perinteinen, vain fyrkan liikkeeseen perustuva asiakas-toimittajasuhde on äärellinen ja toimintamalliltaan rajattu.

Ääretön firma muistuttaa puutarhaa, koneiston sijaan. Siellä kultivoidaan spontaaniutta ja erilaisuutta. Ääretön yritys mahdollistaa ja jopa rohkaisee uusia toimintamalleja. Ääretön firma pelaa säännöillä, ei sääntöjen sallimissa puitteissa. Se pyytää anteeksi, ei lupaa.

Ääretöntä peliä ei voi pelata, jos on pakko. Sitä pelataan halusta.

Ääretöntä peliä pelaava työntekijä oppii ja kehittyy. Hän on tiedonjanoinen, ja aina oman kehityksen alussa. Hän ei ole kiinostunut irrallisista väittelyistä tai dogmaattisuudesta, vaan kokonaiskuvasta ja vision mukaisista tavoitteista.

Tittelit viittaavat menneisiin, äärellisin saavutuksiin. Ääretön työelämä tähtää tulevaisuuteen, kehittymiseen ja kasvuun tavalla tai toisella. Äärettömässä firmassa Peterin prinsiippi on tuntematon.

Ääretön pelaaja on leikkisä, ja rakastaa yllätyksiä. Ääretön pelaaja löytää työstä iloa, ja sopivissa määrin tekee työtään kieli poskella. Huumorin annetaan kukoistaa, ja koskaan ei voi olla liian hauskaa.

Ääretön peli voi sisältää äärellisiä pelejä. Äärelliset pelit eivät ole itsessään pahoja, vaan monessa paikkaa hyödyllisiä ja nautinnollisia.

Täällä pelataan ääretöntä peliä.

Lisää pohdiskeluja voi löytää James P. Carsen läpyskästä Finite and Infinite Games.