Valmennus

Saavutettavuuden perusteet

5–7 h Sami Rouhiainen & Vitali Gusatinsky

  • Muotoilu
  • Ohjelmistokehitys
  • Organisaation muutos
  • Yksityinen
Fraktion muotoilija Satu työskentelemässä koneella Fraktion designer Jukka työskentelee koneella

Valmennuksemme antaa sinulle valmiudet luoda aidosti saavutettavia palveluita

Saavutettavuus on enemmän kuin lakien noudattamista. Parhaimmillaan saavutettavuus auttaa meitä rakentamaan entistä käyttäjälähtöisempiä palveluita, jotka ovat kaikkien käytettävissä.
 
Saavutettavuus tarkoittaa kaikille tasavertaista mahdollisuutta käyttää digitaalisia palveluja riippumatta käyttäjän ominaisuuksista tai toimintarajoitteista. Panostamalla saavutettavuuteen edistetään yhdenvertaisuutta varmistamalla, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus käyttää palvelua.
 
Saavutettavuusosaaminen on jokaiselle digitaalisia palveluita työkseen tekevälle ammattilaiselle arvokasta ja tarpeellista tietoa. EU:n saavutettavuusdirektiivin myötä edellytykset digipalvelujen saavutettavuuden osalta ovat kasvaneet. Osaamista tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

7 h

Valmennuspäivä kattaa niin saavutettavuuden teorian kuin käytännön harjoittelua.

50

Kysymyksen tarkistuslista, joka auttaa teitä arvioimaan palvelunne saavutettavuutta.

3

Asiantuntijaa valmentamassa räätälöidysti tiimiänne ja osaamistanne.

Kenelle valmennus on?

 
Saavutettavuuden perusteet -valmennus on suunnattu kaikille laadukkaiden digitaalisten palveluiden rakentamisesta kiinnostuneille ihmisille. Valmennus ei vaadi osallistujaltaan mitään ennakkotietoja aiheesta, vaan toimii intensiivisenä sukelluksena saavutettavuuden teemoihin. Valmennus mahdollistaa hyvän kokonaiskuvan ymmärryksen ja tutustuttaa saavutettavuuden eri aihepiireihin.

 

Valmennuksen tavoitteet

 
Valmennuksessa keskitytään saavutettavuuden kokonaiskuvan ymmärtämiseen sekä saavutettavuudessa huomioitaviin osa-alueisiin (visuaalinen, tekninen ja sisällöllinen saavutettavuus).
 
Saatte koko tiimillenne yhteisen ymmärryksen ja päämäärän, miten saavutettavuuden tavoitteisiin päästään. Saatte selkeän kuvan, mistä aloittaa ja miten edetä tiiminä saavutettavuuden varmistamisessa. Varmistatte samalla, että tiimillänne on yhtenäinen tietotaso, jonka ansiosta saavutettavuustyö on sulavampaa ja määrätietoisempaa. 
 
Valmennuksen tavoitteena on luoda ymmärrystä ja innostaa osallistujia puhumaan saavutettavuuden puolesta oman organisaationsa sisällä.
Valmennukseen osallistuja katsoo tietokoneen näyttöä.

Saavutettavuutta voi lähestyä visuaalisen, teknisen ja sisällöllisen saavutettavuuden näkökulmista.

Valmentaja käyttää pistenäyttöä.
Valmennuksessa keskitytään saavutettavuuden kokonaiskuvaan. Järjestämme valmennuksia livenä ja etänä.

Kokemusasiantuntijat valmentamassa

Toteutamme osan valmennuksesta yhteistyössä Avaavan kanssa. Avaava tarjoaa ratkaisuja mm. digitaalisten palvelujen ja viestinnän saavutettavuuteen ja inklusiivisiin suunnittelumenetelmiin.

Osana valmennustamme Avaavan kokemusasiantuntijat tutustuvat palveluunne ja havannoivat, miten saavutettavuus toteutuu oikeasti käytännössä. Valmennuksessa käydään läpi näitä havaintoja ja keskustellaan löydöksistä.

“Very interesting information about the different aspects of accessibility! It was explained clearly and I think we were all very convinced that this is important.”

Person
Valmennuksen osallistuja
Valmentaja Sami Rouhiainen puhuu yleisön edessä

Valmennuksen sisältö

Saavutettavuusvalmennuksen sisältö räätälöidään aina yrityksen ja tiimin tarpeiden mukaan. Usein valmennus koostuu näistä aiheista:

  • Teoriaa ja asiatietoa: rakennamme ymmärrystä aiheesta syvällä tasolla. Saatte selkeän käsityksen saavutettavuuden vaatimuksista ja hyödyistä.
  • Mitä saavutettavuus on, kenelle se on, mikä on sen liiketoimintahyöty. Mitä pitää osata, jotta voi toteuttaa saavutettavuutta mahdollisimman hyvin.
  • Käyttämämme työkalut, jotka helpottavat  saavutettavuuden suunnittelua ja toteuttamista. Valmennuksessa harjoittelemme työkalujen käyttöä.  
  • Saavutettavuusasiantuntijan puheenvuoro ja ohjaus. Kokemusasiantuntija havainnoi tiimillenne, miten saavutettava palvelunne on oikeasti käytännössä.
  • Ohjattua suunnittelua, miten saavutettavuutta aiotaan edistää tiimissä valmennuksen jälkeen. Valmennuksen jälkeen teillä on yhteinen suunta sekä konkreettinen suunnitelma saavutettavuuden edistämiseen.
saavutettavuus-figma-1

Lataa työkalupakkimme ja aloita oppiminen tänään!

Meille on tärkeää parantaa alamme saavutettavuusosaamista. Loimme 18-sivuisten resurssipaketin saavutettavuuden perusteista, jonka avulla voit edistää omaa tai tiiminne osaamista. 

Materiaalin avulla opit tunnistamaan, mihin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota, kun haluat parantaa palvelusi saavutettavuutta. 

Lue lisää ja lataa aineisto

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja kerromme enemmän! Räätälöimme mielellämme tiimillenne sopivan kokonaisuuden.