Blogi

Koronaraportti: ihmisten kokemuksia ja oppeja pandemian aikana

Vitali Gusatinsky Yrityskulttuuri

Toukokuun lopussa julkaisimme videon, jossa jaoimme kokemuksiamme korona-ajasta Fraktiolla. Kevät on ollut yllätyksiä ja käänteitä täynnä ja olemme kaikki huojentuneita siitä, että Suomessa vältyttiin pahimmilta kriiseiltä.

Rajoitukset, jotka auttoivat hillitsemään tilannetta, on purettu ja oppilaat pääsivät hetkeksi kouluihinkin takaisin. Nykypäivänä kesäterassit täyttyvät ystävien hymyillä ja elämästä nauttimisesta. Siitä on hyvä olla iloinen.

Olemme kuitenkin kaikki käyneet aikamoisen rymäkän läpi ja kokemus on jättänyt vaikutuksensa meihin kaikkiin. Monet työpaikat ovat muuttuneet pakollisen etätyön ansiosta ja vaikka etätyö on meille tuttua, niin epäilemättä tämä tilanne saa meidätkin näkemään tiettyjä asioita uudella tavalla.

Halusimme oppia, kuinka koronakriisi on vaikuttanut muihin: kuinka arki on muuttunut, mitä hyviä oppeja on kertynyt joista me muut voisimme myös oppia? Keräsimme vastauksia kesäkuun läpi ja teimme niistä tämän raportin.

Haluamme toivottaa kaikille hyvää kesää ja toivomme, että nämä näkökulmat antavat sinulle jotain arvokasta ajateltavaa.

 

Työ ja korona

Onko työtilanteesi muuttunut koronan takia? Miten?

Korona on vaikuttanut asymmetrisesti eri aloihin: luovan alan tekijät ovat kärsineet eniten ja se näkyy vastauksissa. Osalle tilanne ei vaikuttanut negatiivisesti: jotkut jopa aloittivat uusia töitä. Moni ilmaisi nauttivansa etätyöstä.

“Valmistuin yliopistosta ja pääsin aloittamaan uudessa työssä. Koronatilanteen takia työtä tehdään pääosin etänä ja se on ollut erittäin mukavaa!”

“Media-alan yrittäjänä työt ovat vähentyneet radikaalisti.”

“Työmatka pienentynyt 7min -> 0min”

 

Huolet ja murheet

Mitä sinua huolestuttaa eniten nykytilanteessa ja tulevaisuudessa?

Moni vastaaja koki suurta epävarmuutta tulevaisuudesta. Osa pohti omaa tilannetta, kun taas toiset murehtivat enemmän riskiryhmissä olevien ja sairaanhoitoammattilaisten puolesta.

“Ihmisten henkinen hyvinvointi epävarmassa tilanteessa sekä sairaanhoitohenkilökunnan jaksaminen kun sairastuneita tulee pian varmasti lisää”

“Eniten huolestuttaa nyt riskiryhmään kuuluvien läheisten näkeminen, koska asun helsingissä, missä eniten virus jyllää, tulevaisuudessa sama juttu.”

“Julkinen talous ja vaikutus “oikeisiin töihin””

 

Uudenlaiset haasteet

Millaisia haasteita olet kohdannut? Miten olet ratkonut niitä?

Kun siirryimme kertaheitolla poikkeusoloihin jouduimme kaikki oppimaan uusia taitoja. Järjestelmällisempi arki ja proaktiivinen sosialisointi videopuheluiden avulla olivat toistuvia teemoja vastauksissa, kuin myös haasteet selvitä päivästä, kun on lapsia joista huolehtia.

“Olen pyrkinyt pitämään aktiivisesti yhteyttä tiimikavereihin ja osallistumaan kahvitteluihin ym. sessioihin joissa puhutaan muistakin kuin työasioista. Kameran päällä pitäminen on myös osoittautunut hyväksi tavaksi pitää kanssakäyminen normaalimpana.”

“Kiirettä olen yrittänyt ratkoa olemalla järjestelmällisempi ja priorisoimalla turhia pois. If it takes 5 minutes, do it now. If more, schedule it.”

“Pidimme lapsen kotona 8 viikkoa, onneksi meitä on kaksi vanhempaa ja joustavat työnantajat.”

 

Rytmiä päivään

Kuinka aikataulutat arkeasi?

Tasainen työrytmi ja selkeät raamit korostuivat melkein kaikissa vastauksissa. Töitä tehdään työaikana ja sitten tehdään kaikkea muuta.

“Vaikka teen etätyötä, niin aloitan työt kahdeksalta ja lopetan neljään mennessä. Taukojen pitäminen kotona on tosin vaatinut opettelua.”

“Pyrin edelleen tekemään “töitä” työpäivän aikana, eli teen hakemuksia, käyn haastatteluissa ja teen testejä, sekä opiskelen verkkokurssien kautta uusia taitoja päivisin. Illat pyhitän perheelle ja ystäville.”

“6-7 töitä, 7-8 valmistautuminen päiväkotiin ym, 8-8.30 oma aamiainen, n 8.30-15.30 töitä, sen jälkeen lapsen haku, syöminen ym.”

 

Yllätyksiä matkassa

Mitä on yllättävintä, mitä korona-aikana sinulle on tapahtunut?

Kriisi toi tullessaan kaikennäköisiä oppeja itsestämme ja maailmastamme. Monet yllättyivät kuinka mukavaa etätyö voi olla ja miten pandemia voi tuoda meitä lähemmäksi silloinkin, kun olemme kaukana toisistamme.

“Olen oppinut tykkäämään etätyöskentelystä ja huomannut, että keskittyminen on usein huomattavasti helpompaa kuin avokonttorissa.”

“Rahaa kuluu huomattavasti vähemmän ja ruokavalion suunnittelu on ollut helpompaa kotona ollessa”

“Ehkä juuri tuo odottamaton käänne käyttäytymistavoissa – ihan kuin koronan varjolla olisi jotenkin sallivampaa se, miten toisten ihmisten kanssa käyttäytymiseen suhtaudutaan.”

 

Vahvempaa arvostusta

Oletko huomannut, että arvostuksesi joitain asioita kohtaan on muuttunut?

Korona avasi meidän kaikkien silmiä. Asiat, jotka olivat itsestäänselviä, tuntuivat yhtäkkiä kaukaisilta muistoilta.

“Arvostan vielä enemmän vapautta. Etenkin Uudenmaan rajojen sulkeminen sai ajattelemaan, omat vanhemmat kun asuvat siellä ja itse Varsinais-Suomessa.”

“Olen oppinut arvostamaan kotiani, työtäni ja perhettäni ihan eri tavalla. Myös verkkoasiointi ja kotiinkuljetukset ovat olleet suuressa arvossa.”

“Vapautta matkustaa ja käydä rafloissa yms. Vaikka osaan olla erakko, niin kyllä sosiaaliset tapahtumat ja ystävät ovat silti erittäin tärkeitä.”

“Koko perhe on ollut enemmän kotona, niin on tullut vietettyä enemmän aikaa yhdessä.”

Lataa raportti alla olevasta lomakkeesta

Fraktion koronakysely