Blogi

Yli puoli vuotta perjantaipresiksiä, mitä olemme oppineet?

Elsa-Maija Lehto Yrityskulttuuri

Meillä on tapana järjestää koulutuksia perjantaisin. Tilaisuus kulkee nimellä “perjantaipresis”. Ideana on, että kuka tahansa meistä, asiakkaistamme tai yhteistyökumppaneistamme voi pitää valitsemastaan aiheesta vapaamuotoisen esitelmän eli “presiksen”. Käytännössä istumme siis viikon lopuksi taukotilan sohville ja opimme toinen toisiltamme.

Fraktio perjantaipresis

Olit sitten ystävämme, asiakkaamme tai “kilpailija” – olet tervetullut konttorillemme Huolintatalolle aina perjantaisin klo 16. Luvassa mielenkiintoisia esityksiä, mukavaa yhdessäoloa ja tarjoilut talon puolesta.

Pyrimme viestimään Facebookin kautta esityksen aiheen ja esittäjän etukäteen niin tiedätte mitä on luvassa. Vierailijapuheenvuorot olisivat myös pop, joten jos tunnet kihelmöintiä sisälläsi ja haluat päästää päässäsi polttelevan tiedon ystävällisen yleisön ulottuville, ilmianna itsesi.

Fraktio perjantaipresis Pekka Koskinen

Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Aloitimme perjantaipresikset oman väen presentaatioilla. Puhuimme niistä aiheista, jotka olivat mielestämme tärkeitä ja kiinnostavia. Löysimme myös innokkaita vieraspuhujia tutuista firmoista ja muutamia uusia tuttavuuksiakin raahattiin estradille. Porukka tykkäsi. Tiedon nälkä tuntui olevan suuri, sillä jokainen puolen tunnin presis on venynyt keskustelun ja kysymysten johdosta. Parhaimmillaan presentoija on vastaillut kysymyksiin vielä parin tunnin jälkeenkin.

Huhtikuussa aloimme yleisön pyynnöstä striimaamaan presiksiä, joten tuoreimmat perjantaipresikset ovat katseltavissa myös jälkikäteen Youtubesta.

Fraktio perjantaipresis striimaus

Mitä perjantaipresikset ovat antaneet?

Perjantaipresisten ansiosta olemme tutustuneet joka perjantai uusiin ihmisiin ja uusiin yrityksiin. Nyt on takana puoli vuotta ja lähes 30 presistä. Perjantaipresiksiä odotetaan, niitä janotaan. Olemme oppineet niistä paljon uutta. Olemme myös saaneet uusia näkökulmia tuttuihin aiheisiin. Perjantaipresikset ovat tarjonneet meille ja kaikille osallistuneille mahtavan tilaisuuden verkostoitumiseen. Olemme nähneet uusia kasvoja. Olemme saaneet uusia ajatuksia. Maailmasta on tullut hieman suurempi.

Myös esiintyjät ovat nauttineet tilaisuudesta. Karla Nieminen Jäänmurtajat Oy:stä puhui keskustelujen avauksesta ja hänen mielestään perjantaipresis oli “erinomaisesti järjestetty tilaisuus”. Myös yleisö sai kehuja Karlalta:

On aina kiva, kun järjestäjän puolesta on huolehdittu kunnolla markkinoinnista, puitteista ja osallistujien informoinnista. Yleisö oli kiinnostunutta, fiksua ja aktiivista, mikä oli tosi kiva juttu. On hienoa, että Fraktio yrityksenä näkee hyötyä tällaisissa informatiivisissa hetkissä ja verkostoitumisessa.

Pitchauksesta ja Soft Sellingistä presiksen vetänyt Sani Leino (Celectus Oy) on Karlan kanssa samoilla linjoilla:

Monesti ei ymmärretä, että tälläiset tilaisuudet ovat parasta markkinointia yritykselle kun asiat tehdään huolella ja firman kulttuuriin sopivasti. Omalta osaltani kaikki sujui todella hienosti. Paikalla oli hyvin porukkaa, jonka kanssa saatiin avointa keskustelua. Tekniikan ja markkinoinnin kannalta kaikki tarvittava oli järjestetty hyvin ja riittävästi etukäteen. Lisäplussaa tietenkin esiintyjälle ja osallistujille virvokkeista ja naposteltavista. Kaikenkaikkiaan oli todella mukava tulla vetämään Perjantaipresis. Hienoa, että Fraktio näyttää mallia muille miten avoimet verkostumishetket ja kouluttautuminen voidaan tehdä rennolla, mutta ammattimaisella otteella. Suosittelen lämpimästi!

Fraktio perjantaipresis Karla Nieminen Sani Leino

Aiheita laidasta laitaan

Ensimmäisen puolen vuoden presisaiheet ovat syntyneet hyvin orgaanisesti. Jokainen halukas on saanut puhua haluamastaan aiheesta, mikä on sopinut meille loistavasti. Parasta sisältöä saadaan juuri silloin kun jokainen saa puhua siitä, mistä on aidosti innostunut ja kiinnostunut.

Presiksiä on järjestetty ohjelmoinnista ja ohjelmointikielistä. On puhuttu konkursseista ja menestystarinoista. On opittu myös viihteen ja visuaalisuuden merkityksestä markkinoinnissa. Eikä pidä unohtaa systeemiajattelua, mystifiointia, maalaisjärkeä tai flirttailua. Niistä kaikista on opittu perjantaipresiksissä. Mistä sinä haluaisit oppia lisää? Mistä haluaisit kuulla tai pitää presiksen?

Tässä listaus menneiden perjantaipresisten puhujista sekä aiheista. Striimatut presikset ovat katseltavissa Fraktion Youtube-kanavalla.

Fraktio perjantaipresis IRC-galleria

Vanhemmat aiheet (eSt. → aika ennen striimausta):

 • 27.3.2015 – Osmo Salomaa/Strafica – R-programming language
 • 20.3.2015 – Kalle Hallivuori/Futurice – LeSS (Large Scale Scrum)
 • 13.3.2015 – Aki Björklund/H1 – The Evolution of WordPress Software Development
 • 6.3.2015 – Nico Hämäläinen – Myths, lessons and opinions about app startups
 • 27.2.2015 – Mikko “Pekkis” Forsström/Fraktio – Maalaisjärkeä, perkele – arkijärjen ja intuition rooli ohjelmistokehityksessä ja bisneksessä ylipäänsä
 • 20.2.2015 – Konsta Vesterinen/Plan Brothers – Lessons learned from building SaaS products
 • 13.2.2015 – Samuli Tivinen/Booni – Se hetki kun paska on tuulettimessa. Kuusi konkurssia ja niiden opetukset
 • 6.2.2015 – Panu Leppäniemi/Fraktio – Pohdintaa ohjelmistokehityksen tilasta nyt ja tulevaisuudessa
 • 30.1.2015 – Erno Koliseva/Druid – Headless Drupal 8
 • 23.1.2015 – Mikko “Pekkis” Forsström /Fraktio – React-sauna
 • 16.1.2015 – Johannes Puro/Itewiki – Visuaalisuuden merkitys asiantuntijapalveluiden markkinoinnissa
 • 9.1.2015 – Nizar Jouini/Reaktor – Clojure poker challenge
 • 19.12.2014 – Jani Tarvainen/Exove – Julkaisujärjestelmien tila maassamme 2015 ja Johannes Kuusela/Eficode – Hyväksymistestaus Robot Test Frameworkilla
 • 5.12.2014 – Eevert Saukkokoski/Appgyver – Supersonic, natiivimobiilidevausta web-teknologioilla
 • 28.11.2014 – Mari Luukkainen/Silverserper – HTML5 SEO
 • 21.11.2014 – Kalle Lamminpää/Fraktio – Datadog
 • 14.11.2014 – Jesse Peurala/Fraktio – Viihde liiketoiminnan tukena
 • 31.10.2014 – Jesse Peurala/Fraktio – Growth Hacker Marketing
 • 17.10.2014 – Mikko “Pekkis” Forsström/Fraktio – Graafitietokannat & Neo4J
 • 9.10.2014 – Panu Leppäniemi & Joonas Pajunen/Fraktio – PHPNW14

Fraktio perjantaipresis Sami Paju Sami Honkonen

Miten voisimme kehittyä?

Kuulemme mielellämme mielipiteitä ja kehitysehdotuksia. Mitä kaipaatte lisää? Vai pitäisikö jossain asioissa himmailla ja säätää tehoja alaspäin? Miltä kuulostaisi esimerkiksi osallistua presikseen ja heitellä kysymyksiä puhujalle striimin kautta?

Kesän ajan pidimme presiksissä taukoa, mutta nyt elokuussa taas jatketaan. Käy tykkäämässä meistä Facebookissa, etsi meidät Twitteristä tai tilaa meidät Youtubesta, niin saat tietää mistä perjantaisin puhutaan.