Blogi

Woodstock of Teal

Maria Aspiala Yrityskulttuuri

Perustamisesta lähtien olemme Fraktiolla jatkuvasti pohtineet yrityskulttuurin kehittämistä ja itseohjautuvuus on ollut toimintamme keskiössä. Oman kasvumme aikana olemme myös tutustuneet useisiin samanhenkisiin organisaatiokehittämisestä kiinnostuneisiin yrityksiin. Näin päädyimme myös toimimaan spektaakkelimaisen Woodstock of Teal – Open Space konferenssin kummina. Mukaan meiltä lähti Joonas, Maria ja Ville inspiroitumaan organisaatiokehityksestä ja luomaan uudenlaista työelämään.

Mikä on Teal?

Teal on kehittynyt tapa organisoitua yrityksissä, joka romuttaa perinteiset organisaatiokaaviot, joissa johto on nostettu päällimmäiseksi. Teal tavoittelee itseohjautuvuudella yhteisen kehittyvän päämäärän toteutumista, siten että ihminen saa tulla töihin juuri sellaisena kuin on, kaikkine tunteineen ja mielipiteineen, kokonaisuutena. Organisaation yhteinen kehittyvä päämäärä yleensä ottaa kantaa yhteiskunnan kehittämiseen tai johonkin organisaatiota suurempaan asiaan. Päämäärä kasvaa ja kehittyy organisaation mukana, jonka takia sitä nimitetään kehittyväksi päämääräksi. Lisää Tealista voit lukea Teal Suomen sivuilta ja katsomalla tämän videon.

Promindan ihana Anu Rautanen kertoo Tealin perusteista. Promindan ihana Anu Rautanen kertoo Tealin perusteista.

Woodstock of Teal

Useaan Teal- ja organisaation kehitystä edistävään tapahtumaan osallistuneena on virkistävää nähdä että yhteisöstä ei ole muodostunut sisäpiirin selkääntaputtelukerhoa. Paikalla oli osallistujia useilta eri aloilta ja kokoluokaltaan monenlaisista yrityksistä, jonka ansiosta uskomme että keskustelu pysyi konkretian parissa.

Osallistujista Joonas ja Ville ovat osallistuneet useampaan tapaamiseen, workshopiin ja keskusteluun, ja näiden kautta aiheeseen liittyvään tekemiseen. Näistä viimeisimpänä muutaman ystäväyrityksen kanssa järjestettyyn “Green to Teal” -kuvioksi kutsuttuun sparrailu- ja yhteistyökerhoon. Uutena tulokkaana Teal-piireihin meiltä lähti Maria, jonka ajatuksien kautta päästään itse asiaan.

Open Spacen konferenssin lait Open Spacen -konferenssin lait

Teal-noviisin ensivaikutelmat

“Lähdin itse henkilökohtaisesti suurilla ennakkoluuloilla Woodstock of Teal -tapahtumaan ja huvittuneesti kutsuin koko tapahtumaa hippien hommaksi. Voinette kuvitella syntyneet mielikuvani, kun kutsussa lukee, että agenda puuttuu ja osallistujat ohjaavat itse päivän puheenaiheita ja agendaa. En ole ikinä ollut niin väärässä. Woodstock of Teal oli Open Space -konferenssi, johon osallistui himpun vaille 100 organisaation kehittämisestä kiinnostunutta henkilöä. Open Space -menetelmällä varmistettiin onnistuneesti paljon mielenkiintoisia keskusteluita koko päivälle. Ja kuka sen paremmin olisikaan tiennyt, mistä aiheista kaipaamme tietoa, kuin me osallistujat itse.” – Maria

“Tärkein löytämäni oppi Woodstock of Tealistä oli tapa tehdä päätöksiä, jossa kyseisestä asiasta parhaiten tietävät ihmiset ovat päätöksentekoasemassa. Nykypäivänä ei enää tarvita samalla tavalla nopeita valtaan nojaavia päätöksiä. Sen sijaan tarvitaan viisaita päätöksiä, joissa pyritään itseohjautuneesti opiskelemaan miksi teen päätöstä, mikä on paras mahdollinen päätös tähän hetkeen, ja näiden kysymysten kautta oppia tämä ihmisiltä, joihin päätös vaikuttaa. Päätöstä tehdessä on tärkeää kysyä itseltään, että palveleeko tämä lopputulos organisaation kehittyvää päämäärää.” – Maria

Open Space -bakkanaalit

Virkistävästi Open Space -keskusteluissa ilmeni reaalimaailman aiheita, ja useampaa keskustelua pystyttiin käymään jopa potentiaalisesti luontaantyötävää Teal-jargonia vältellen. Pääsimme nopeasti ongelmakohtien ja esimerkkien äärelle, sillä mikään ei pakottanut keskustelua käytäväksi tietyissä raameissa. Teoreettisen argumentaation sijaan ihmisillä oli oikea halu oppia ja mennä eteenpäin. Yhteenkuuluvuuden nimissä ei tarvitse harrastaa oksettavan hifistelevää kielenkäyttöä.

Joonaksen fasilitoima Open Space -keskustelu yrityksen kasvusta

Kun keskustelua käydään aiheista kuten päätöksenteko, organisoituminen, kasvu tai jännitteet, riittää että aihepiirin käsitteet on suurin piirtein hallussa. Suurin anti tällaisessa tapahtumassa onkin osallistujien samanmielisyys ja yhtenevä maailmankuva nykyaikaisesta työelämästä. Välistä Teal-jutut tuntuvat edelleenkin hupsuilta, mutta on piristävää kuulla kuinka niitä oikeasti sovelletaan, niin isoissa kuin pienissä organisaatioissa.

Teal Suomi ja kummit Woodstock of Teal tapahtumassa 11. kesäkuuta Teal Suomi ja kummit Woodstock of Teal tapahtumassa 11. kesäkuuta

Tuoretta näkökulmaa organisoitumiseen

Fraktio on syntyjään ollut aina hyvin itseohjautuva ja selkeästi omaa puitteet kehittymään Teal-organisaatioksi. Woodstock of Teal -tapahtumassa käytiin paljon inspiroivia keskusteluita eri yrityksen kanssa heidän tavoistaan hoitaa asioita ja kipupisteistään. Hienoa kuitenkin nähdä, kuinka Suomessa organisaatiot kehittyvät ja kasvavat. Sanoisinko jopa, että ne siirtyvät organisaatioiden uuteen aikakauteen ja selviytyvät muutoksista voittajina.

Viimeisimmät artikkelit