Blogi

WebSummit 2019 – minä ja 70468 muuta Lissabonissa

Elsa-Maija Lehto Itsensä kehittäminen

WebSummit on Lissabonissa järjestettävä maailman suurin teknologiatapahtuma, jossa on ohjelmaa webin laidasta laitaan. Tämä vuonna paikalla oli 70469 osallistujaa, yli 1200 puhujaa ja 2500 median edustajaa. Vaikka tekkitapahtumat ovat yleensä miesvoittoisia, WebSummitissa sukupuolijakauma menee aika lailla tasan. Tänä vuonna naisten osuus kaikista osallistujista oli 46,3%.

Altica Arena imaisi sisäänsä 20000 ensimmäistä kävijää ja loput jäivät ulos seuraamaan esityksiä screeneiltä. Korkealta piippuhyllyltä sitä ymmärsi koko tilaisuuden koon. Väkeä oli naurettavan paljon. Ja silti areenassa oli vain vajaa kolmannes koko tapahtuman osallistujista.

WebSummit on iso tapahtuma. Iso. ISO.

Ohjelmaa, tiedottamista ja verkostoitumista varten oli oma WebSummit-appi. Sovellukseen listatut sadat esitykset olivat jo jonkinlainen vinkki tapahtuman megalomaanisesta koosta, mutta itse vain innostuin kuin (lapsi) karkkikaupassa! Mitä kaikkea mahtavaa oli tarjolla! Innoissani kliksuttelin mielenkiintoisia aiheita, kovia tekijöitä ja ihailemiani ihmisiä sovelluksesta ohjelmaani. Vähitellen alkoi valjeta, ettei ollut minkäänlaista mahdollisuutta nähdä kaikkea. Jouduin tekemään vaikeita valintoja mielenkiintoisten aiheiden välillä.

Sovellusta käytettiin koko tapahtuman ajan kattavasti tiedottamiseen ja verkostoitumiseen. Aina kun jokin “stage” oli täynnä, siitä tuli notifikaatio. Monessa esityksessä myös hyödynnettiin sovelluksen sisältämää Slido-appia yleisön mielipiteen keräämiseen, äänestämiseen tai kysymysten esittämiseen. Sovelluksesta löytyi helposti lisätietoa puhujista ja heille pystyi myös lähettämään viestejä kuten kelle tahansa tapahtumaan osallistuvalle. Kiitin muutamaa mahtavasta esityksestä ja kiitoksiin vastattiinkin.

Järjestäjät olivat pitäneet huolen siitä, että vaikkei WebSummitiin osallistuisi, oli jokainen silti tietoinen siitä, että sellainen kaupungissa järjestettiin.

Tärkeitä aiheita, isoja nimiä ja tuttuja naamoja

WebSummitin sisältö oli jaettu useaan eri ohjelmaan – oli muun muassa devausta, tekoälyä, investointia, markkinointia, politiikkaa, kasvua, musiikkia, urheilua, robotiikkaa, veroj ja, matkustamista.  Teknologia- ja asiasisällön ympärillä oli selkeästi kuultavissa suuremmat aiheet – kestävyys, yksilön oikeudet, ilmasto ja diversiteetti. Puhujasta riippuen oli tarjolla epätoivoa tai toivoa, uskoa, yhdessä tekemisen vimmaa, vastuunkantoa ja innostusta. Paikalla oli suuria poliittisia nimiä EU:n johdosta aina Valkoiseen taloon. Oli myös urheilijoita, näyttelijöitä, sometähtiä, vaikuttajia ja robotteja. Kaikilla heillä oli sanansa sanottavana.

Oli kotoisaa seurata esityksiä striimauspisteen takaa.

Mitä WebSummitista jäi käteen? Sadoista esityksistä ja yli tuhannesta puhujasta on vaikea valita kovimpia, sillä kaikilla oli painavaa sanottavaa. Listasin silti tähän kolme suosikkiani:

Ja ekstrana vielä yksi esitys, sillä kuka nyt ei haluaisi nähdä lavalla Boston Dynamicsin ihanaa Spot-robottia.

Asioiden tiivistäminen on vaikeaa. Ihailen ihmisiä, jotka saavat ympättyä suuren ajatuksen yhteen lauseeseen. Tästä syystä on pakko nostaa loppuun vielä muutama kiteytys konffan puhujilta:

  • “If you can’t change your mind, then what are you learning?” – Mitchell Baker, Mozilla
  • “The only way to protect anyone, is to protect everyone.” – Edward Snowden
  • “Pick your investors wisely, don’t let them pick you.” – Daniela Braga, Defined Crowd

Kiitos WebSummit 2019 <3

Olit suurempi ja vaikuttavampi kuin osasin edes unelmoida. Istutit mieleeni monta pientä ajatuksen siementä, joihin huomaan palaavani. Muistiinpanoihin kertyi paljon tekstiä, mutta sitäkin enemmän listasin asioita, joista pitää hankkia enemmän tietoa. Minulle kävi kanssasi samalla lailla kuin nälkäiselle ensikertalaiselle buffet-pöydässä. Kaikkea haluamaansa ei ehdi, jaksa tai pysty sisäistämään. Tulee ähky. Kaikki on niin hyvää ja kaikkea on niin paljon, että on vaikea kuvailla tiivistää kokemaansa muille.