Blogi

Valekoodarit

panuleppaniemi Bisnes Teknologia

Ohjelmointi on helppoa. Siihen pystyy kuka tahansa. Tämä on alamme hieno puoli mutta samalla kirous. “Oppeja” tuntematon ohjelmistokehittäjä (valekoodari) voi rakentaa ulkoisesti hyvältä näyttävän palvelun ja saada asioita nopeasti aikaan. Konepellin alla saattaa kuitenkin vaania kamaluuksia. Ongelmat ilmenevät ajan kanssa: kehitys hidastuu, bugit lisääntyvät jatkuvasti, palvelu kärsii suorituskykyongelmista ja niin edelleen.

Apua

Työssämme näemme valitettavan usein edellämainitun kaltaisia projekteja. Olen listannut muutamia ratkaisuehdotuksia asioihin, jotka ovat usein yhteisiä ongelmatapauksille.

Älkää palkatko vain yhtä ohjelmistokehittäjää. Parempaan lopputulokseen pääsee jos voi keskustella jonkun kanssa parhaasta toteutustavasta.

Validoikaa tekniset ratkaisut ja arkkitehtuuri kolmannella osapuolella. On ehdottoman tärkeää saada objektiivinen ja rehellinen näkemys projektin tilasta/suunnitelmasta, joten harkitkaa, onko ystävä tai läheinen tuttu välttämättä paras vaihtoehto. Olkaa myös valmiita ottamaan palaute vastaan (se voi kirpaista). Vaikea kysymys on, onko kolmas osapuoli tarpeeksi pätevä arvioimaan projektianne.

Mahdollistakaa kehitystiimin oppiminen. Vaihtoehtoja löytyy: varatkaa aikaa sivuprojekteille tai hankkikaa koulutusta ulkopuolelta. Vaikka perustavanlaatuisten oppien (esimerkiksi SOLID) hallinta on tärkeintä, niin myös teknologiat ja menetelmät harppaavat jatkuvasti eteenpäin.

Panostakaa heti alkuvaiheessa edellämainittuihin asioihin. Asioiden korjaaminen jälkikäteen voi olla vaikeaa ja täten kallista, jos alussa on tehty isompia virheitä. Kiireellä on usein osuutta asiaan, joten välttäkää jatkuvaa oikaisemista, jottei teknistä velkaa pääse kertymään.

Yhteenveto

Ajattele edellämainittuja toimia sijoituksena. Tämä vaatii tietysti tasapainottelua, koska resursseja ei koskaan ole rajattomasti.

Mainittakoon lopuksi, että inspiraatio tähän kirjoitukseen on syntynyt ajan kanssa harmituksesta siihen, kun on nähnyt projekteja, jotka alkuvaiheen korjausliikkeillä voisivat olla paljon paremmassa tilassa kuin mitä ne ovat nykyään. Onneksi projektille voi etsiä parempaa kurssia jatkuvasti.

 

Viimeisimmät artikkelit