Blogi

Onnistumisten juhlistaminen ja yhteisöllisyyden tukeminen

Elsa-Maija Lehto Yrityskulttuuri

Me fraktiolaiset olemme luonteeltamme hyvin kriittisiä omaa toimintaamme kohtaan ja nostamme riman tekemisellemme huikean korkealle. Tämä kriittisyys vaatii vastapainokseen myös kiitosta, juhlimista ja yhteistä tunteiden jakamista – naurua. Siksi nostamme säännöllisesti esiin ilon aiheita, joista tärkein on ihmisten onnistuminen.

Tämä kirjoitus on osa 9/10 Great Place to Work -blogisarjaa.

Olemme sen verran alkukantaisia, että onnistumisista suurin ilo tulee onnistumisen iloitsemisesta ja sen kokemuksen jakamisesta. Onnistumisista ja iloista pyritään riemuitsemaan mahdollisimman avoimesti ja laajalle, siksi esimerkiksi uusista työntekijöistä hihkutaan hyvin ylpeästi ja avoimesti Facebookissa. Alkuvuoden GPTW-sijoitusta juhlittiin yhdessä GPTW-gaalassa. Mukaan pääsivät kaikki, jotka halusivat.

Jokapäiväinen juhlistamisen Slackissä

Tärkein juhlimistaminen on jokapäiväistä toisten kiittämistä ja esiin nostamista keskusteluissa ja Slackissa. Iloitsemme milloin mistäkin: valmiiksi saaduista tarjouksista (ja varsinkin voitetuista), asiakkaiden kehuista, täysistä kahvipannuista, keittiöön ilmestyneistä kakuista, onnistumisista projekteissa sekä hyvästä perussuorittamisesta. Tällöin Slackin samppanjapullo-emoji on kovassa käytössä. Jos saamme jokaiseen päivään mahtumaan pienen juhlan, olemme onnistuneet.

Toimistopäivä

Viime vuoden aikana huomasimme, että asiakkaan luona työtä tekevät kokivat pientä etääntymistä toimiston tohinasta. Päätimme pitää toimistopäivän aina kuukauden viimeisenä perjantaina. Perustoimistopäivä sisältää toimiston täynnä tyyppejä, yhteisten tärkeiden asioiden läpikäymistä, yhteisen lounaan firman piikkiin, hierontaa, joogaa, saunomista ja pikapresiksiä/koulutusta. Joskus jopa töiden tekemistä!

Toimistopäivä-1 Toimistopäivinä on myös joogailtu.

 

Toimistopäivä-2 Yhteinen lounas on tärkeä osa toimistopäivää.

Oma kieli kasvattaa yhteisöllisyyttä

Omaleimainen kielenkäyttömme on olennainen osa yhteisöämme. Vuosien varrella olemme tuoneet suomen kieleen useita uudis- tai pseudouudissanoja, joista meille rakkain lienee “loso”. Meidän käyttämänämme sana voi tarkoittaa mitä tahansa, ja sitä voi hyödyntää ilmaisussa niin substantiivina, adjektiivina kuin verbinäkin, joko yksin tai sovellettuna. “Losoposki”, “losoilla”, “henkisesti loso” ja niin edelleen. Erityisen ylpeitä olemme siitä, kun sanamme tai sanontamme lähtevät leviämään oman yhteisömme ulkopuolelle.

Retriitti

Yhdessäoloon ja Fraktion kehittämiseen on joskus vaikea löytää yhteistä aikaa asiakastyön lomassa, joten järjestämme kerran vuodessa yhteisen viikonlopun keskellä metsää. Tarkoitus on rentoutua yhdessä ja kasvaa hieman henkisellä tasolla, hitsautua tiiviiksi tiimiksi ja viedä asioita eteenpäin. Retriitissä unelmoidaan yksin ja yhdessä isoista asioista, sekä pohditaan yhteistä suuntaa ja tulevaisuutta. Tätä tehdään ainakin saunassa, paljussa ja nuotion äärellä. Retriitissä juhlistetaan yhteisiä asioita, menestystä ja hyvää fiilistä. Retriitti on meille tärkeä osa työvuotta: päätös kevätkaudelle ja henkinen virstanpylväs.

Retriitissä pääsee tekemään töitä käsillään.

Tiimi-illalliset

Asiakastöissä tulee helposti sykittyä kuukaudesta toiseen, jolloin rennommalle retroilulle ja varsinkin pienelle hengähtämiselle ei aina muisteta varata aikaa. Niinpä olemme systemaattisesti alkaneet järjestää tiimien kesken illallisia, periaatteella kevyesti ja useammin. Näin voimme esimerkiksi projektin käyttöönoton jälkeen reflektoida saavutuksiamme, vaipumatta heti jatkokehityksen ilahduttavaan maailmaan.

Korkkaus onnistumisille

Onnistumisia juhlistetaan usein samppanjalla. Hyviä syitä juhlinnalle ovat mm. uudet asiakkuudet, uudet työntekijät ja uusien työntekijöiden koeajan loppuminen. Hyvin sujuneista hankkeista voi jokainen halutessaan viedä tiimin lounaalle tai esim. saunomaan ja viettämään iltaa.

Yhdessä liikkuminen ja liikunnan tukeminen

Toimistopäivän joogan lisäksi yhdessä liikkumista tapahtuu epäsäännöllisen säännöllisesti. Yleensä päivittäin on lankutushetki ja osa käy päivittäin toimiston saunassa tai alakerran salilla.

Meistä on mukavaa liittyä yhdessä kokeilla uutta. Tässä muutama esimerkki:

 • Firman piikkiin on osallistuttu myös Tough Viking -kisaan usemapana vuonna.
 • Joka vuosi olemme haastaneet rakkaan serkkufirmamme Solinorin jalkapallossa.
 • Työterveytemme Heltti on ihanan aktiivinen kaikessa liikkumiseen liittyvässä. Heltti on houkutellut meidät pelaamaan biitsiä (me voitimme!). Siitä innostuneina haastoimme myös Ideanin biitsiä pelaamaan.
 • Heltti myös järjestää vuosittain erilaisia liikkumiskamppiksia. Olemme olleet mukana mm. taukoliikunnassa ja Kaamoksen Kampitus -kävelyssä.
 • Kävimme myös Heltin tyyppien kanssa pulahtamassa avannossa.
 • Frisbeegolffia on käyty kokeilemassa, sekä kiipeilemässä, painimassa ja pelaamassa sulkapalloa.

Vanhempainilta/perhepäivä

Perheet ovat meille tärkeitä ja näemme mielellämme läheisiä toimistolla. Mitä useammin, sen parempi. Huomasimme, että webbiala saattaa olla monille vanhemmille hankala kokonaisuus käsittää, järjestimme vanhempainillan. Sen tavoitteena oli kertoa tarkemmin, mitä mussukat töissä puuhaavat. He kuulivat avoimuudesta, luottamuksesta ja vastuusta. He oppivat sen, ettei meillä ole esimiehiä tai alaisia, ja että kaikki tekevät päätöksiä. Puhuttiin myös kokeilukulttuurista, itsenäisistä tiimeistä ja yhdessä tekemisestä. Tänä vuonna muutimme tapahtuman nimen perhepäiväksi. Seuraava tapahtuu jo kuukauden kuluttua.

Pikkujoulut

Joulu on perhejuhla. Ja vaikka me fraktaalit olisimme kuinka läheistä perhettä keskenämme, joulu on silti varattu niille tärkeille tyypeille kotona. Siksi meille on tärkeää juhlia joulua keskenämme pikkujouluillen. Pikkujouluihin kutsutaan luonnollisesti kaikkien puolisot mukaan. Tällä viestitään myös kotiin siitä, miten tärkeä osa he ovat meidän työperhettämme. Mielestämme on tärkeää kiittää kaikkia kuluneesta vuodesta ja rauhoittua hetkeksi juhlimaan yhdessä.

Jakaminen ja yhteisöllisyys tapahtumien kautta

Meistä on mukavaa järjestää kaikenlaisia tapahtumia, tarvittaessa keksimme vaikka omat juhlapäivämme. Mielellämme myös tarjoamme tiloja muiden käyttöön jos tilaisuus on lähellä sydämiämme. Tässä muutama esimerkki:

 • Yhteisöllisyyttä edistetään myös perjantaipresiksillä. Se on loistava tapa kokoontua yhteen rentoutumaan työviikon päätteeksi.
 • Olemme useampana vuonna järjestäneet oman elokuvanäytöksen, jonne olemme kutsuneet ystäviä, kollegoita, asiakkaita ja jopa tuntemattomia.
 • Olemme isännöineet esimerkiksi Helsinki.js-, React Helsinki – ja Future Female -tapahtumia.
 • Viime vuoden retriitissä keksimme, että me voisimme alkaa juhlistamaan “nousiaista” tasan puoli vuotta laskiaisen jälkeen, koska meillä on töissä Mikko Nousiainen. Tämän juhlan aikana mentäisiin pulkalla istumaan mäen alle ja odotettaisiin, että pulkka nousee mäen päälle.
 • Joulua juhlistetaan kutsumalla koko Antinkadun väki sekä asiakkaat joulupuurolle toimistoomme.

Kiitos kun luit tänne asti! Ensi viikolla onkin aika päättää tämä blogisarja. Viimeisen blogautuksen aiheena on hyvän jakaminen ja verkostoituminen. Nähdään siis ensi viikolla!