Blogi

Miten merileväsipsit liittyvät pikkujouluihin?

Elsa-Maija Lehto Yrityskulttuuri

Pikkujoulut ovat perinteisesti juhla, jossa vuoden pimeimpänä aikana juhlitaan yleensä työpaikoilla kulunutta vuotta ennen kuin hiljennytään joulun viettoon perheen kesken. Meillä pikkujouluihin liittyi tänä vuotta ennen näkemättömiä elementtejä.

Tänä vuonna koronapandemia on muuttanut kaikkea. Niin se teki myös pikkujouluille. Mennyt vuosi on korostanut yhdessäolon tärkeyttä, sosiaalisten suhteiden ylläpitoa ja hyvää yhteismeininkiä. Fyysisten kokoontumisten ollessa rajattuja, vietettiin tämän vuoden pikkujoulut virtuaalisesti.

Etäpikkujoulujen resepti Fraktion tapaan

Koska pikkujoulut järjestettiin ensimmäistä kertaa Fraktion historiassa virtuaalisesti, järjestäjätontut Elsis ja Satu asettivat kriteereiksi nämä asiat:

  • pikkujouluissa täytyy olla jotain interaktiivista
  • osallistujien täytyy saada yhteisöllinen kokemus
  • osallistujien on pidettävä suu liikkeessä, joten lähetimme jotain mussutettavaa lussutettavaa syötävää ja juotavaa
  • lamantiinit täytyy saada jotenkin mukaan (lamantiini on Fraktion maskotiksi muodostunut eläin)
  • koska maailmamme on kovin digitaalinen, halusimme tehdä jotain epädigitaalista virtuaalisesti eli toisin sanoen käsitöitä, josta jäisi konkreettinen muisto

Jotta jokainen fraktiolainen pystyi osallistumaan pikkujouluihin pikkujouluilijana, palkkasimme ammattitontuksi ja pikkujoulujen vetäjäksi ihanan asennemuija Jenni Janakan.

Fraktion pikkujoulut 2020

Ohjelma pidettiin salassa etukäteen, jotta kaikilla olisi jotain jännitettävää. Ennen pikkujouluja jännitettiin vielä ehtivätkö Postin tontut kiikuttaa etäpikkujoulujen touhupakkaukset kaikille perille asti. Vaikka tontut ohjeistivat säästämään paketin avaamisen pikkujoulujen alkuun, oli muutama nälkäinen verottanut osan herkuista etukäteen.

pikkujoulu_eväät-900x1200

Pikkujoulujen 2020 highlightit!

Toimitusjohtaja Joonas halusi minuutin pikkujoulujen alusta toivottaakseen fraktiolaisille mukavaa joulua. Joonas myös toi mukanaan lahjan kaikille fraktiolaisille – yhden ylimääräisen lomapäivän joulun pyhiksi. Woop woop!

Fraktion pikkujoulut 2020

Lamantiinimaalausta ja manaattimiehen vierailu Belizestä!

Pikkujoulupakettien hämmentävin sisältö oli kuivatut merileväsipsit. Ne toimivat aasinsiltana ja matkalippuna Karibian lämpöön, jossa lamantiinit, nuo Fraktion palvomat merten seireenit asustavat. Mitä ihmettä? Meetsistä kuului PLING ja ruutuun ilmestyi tuntemattomat kasvot eri aikavyöhykkeeltä. Therealmanateeman eli aito manaattimies, Jamal Galvez, Belizestä liittyi joukkoomme kertoen manaateista, Belizestä ja työstään manaattien suojelun parissa. Koskaan aikaisemmin eivät fraktiolaiset (tai luultavasti kukaan mukaan pohjoismaalainen) ole päässyt näin lähelle manaatteja eli lamantiineja.

Teimme merkittävän lahjoituksen Belizen lamantiinien suojeluun Clearwater Marine Aquarium kautta. Sinäkin voit tehdä <3

Vaikka lamantiinit ja Jamal varastivat shown hetkeksi, ja aivan syystä, teimme pikkujouluissa muutakin mukavaa. Me tonttuilimme, pelasimme bingoa ja tavararallia ja maalasimme yhdessä lamantiinitaidetta. Saatamme jopa järjestää kevään koittaessa ja koronan hälvetessä Suomen laajimman ja kattavimman lamantiinitaidenäyttelyn!

Manaattitaidetta Fraktiolla

Perinteet kunniaan, mutta omalla tavalla

Fraktiolainen perinne yhteisissä illanvietoissa on The Musavisa. Tälläkin kertaa perinteitä kunnioitettiin, ja saimme haastavia musapähkinöitä ratkaistavaksi Joonakselta ja Antilta. Ensin ryhmissä yritettiin tunnistaa biisejä ja visan toisessa osassa saimme mystisen zip-filen, jonka kätköistä piti löytää kymmenen joululaulua. Mysteerin ratkaisemiseksi piti penkoa tiedostoja, käsitellä kuvia ja käyttää harmaata aivomassaa.

Leppoisasta lamantiinitunnelmasta ei ollut enää tietoakaan, kun THE MUSAVISA valtasi suonet ja kilpailuvietti nousi eläimellisellä tasolla pintaan. Ratkaisuja etsittiin tosissaan ja voittajatiimikin valittiin.

Vaikka etäily luo omia haasteitaan, antaa se myös luovuudelle mahdollisuuden kukkia.

Ihanaa vuodenvaihdetta koko Fraktion väeltä <3

Fraktion pikkujoulut 2020