Hyppää sisältöön
Fraktio
Ilmari valmentaa

Mikä on “työrobotti” ja mitä sillä voi tehdä?

Ilmari Kumpula

Fraktio
Itsensä kehittäminenTeknologia

Kun olin 21-vuotias, opiskelin ammattikorkeakoulussa IT-alaa, kävin ohjelmointikurssia ja sain siitä huonoimman hyväksytyn arvosanan (1).

Lopetin koulun pian sen jälkeen ja olin vakuuttunut, että IT-ala ei ole todellakaan minun paikkani.

Muutama vuosi myöhemmin sain töitä IT-tuesta, jossa löysin koodaamisen uudelleen työrobottien kautta. Ymmärsin, että huonot kokemukseni johtuivat enemmän tylsästä opetuksesta kuin siitä, etten “osaisi koodata”.

Teetkö robottityötä?

Työskennellessäni IT-tuessa iso osa työstäni koostui tavallisesta IT-asiakaspalvelusta puhelimen välityksellä. Kaikki työ ei kuitenkaan tapahtunut puhelimitse, esimerkkejä näistä olivat tiketti- ja tietoturvavuorot.

Piirsin alle vuokaavion tietoturvavuoron työvaiheista.

Vuokaavio työrobotista

Tämä on robottityötä. Jos tietoja voi lukea tietokoneella, tietokone voi myös hoitaa työn muut osat puolestasi, kuten yllä kuvatut yksinkertaiset päätökset ja operaatiot.

Opiskelin kaiken tarvittavan kantapään kautta ja koodasin robotin, jolla pystyi toteuttamaan 95% esimerkin tietoturvavuoron tehtävistä. Voit kuvitella millainen määrä turhaa työtä ja ihmisresursseja olisi mahdollista vapauttaa, jos iso osa monotonisista klikkailutöistä voitaisiin antaa robottien tehtäväksi.

Työrobotti automatisoi tylsät tehtävät

Törmään jatkuvasti samanlaisiin työtehtäviin kuin aikoinani IT-tuessa työskennellessäni, kun keskustelen eri taustoista olevien ihmisten kanssa. Klikkaussarjojen toistamista, kirjaudutaan nettipalveluun, tarkistetaan tieto, kirjataan tieto toisaalle. Samanlaiset IT-tuen tehtävät toistuvat yrityksestä toiseen. Tehtävät, joita robotti hoitaisi luontevammin ja helpommin.

Työrobotteja voi tehdä ilman koodaustaustaakin. Voin opettaa sinulle kaikki tarvittavat taidot yhden päivän aikana valmennuksessani, jonka avulla pääset vauhtiin luomaan omia työrobottejasi. Yksi päivä ei tietenkään riitä kaikkeen, mutta

Kollegani kertoi entisestä työkaveristaan, joka tunnettiin “Excel-velhona”. Yksi hänen työtehtävistään oli päättää, milloin olisi paras aika ostaa mainontaa. Päätökseen tarvittiin tietoa kahdesta erillisestä palvelusta, jonka jälkeen muutaman metriikan perusteella laskettiin Excelissä ajankohta, milloin osto olisi järkevintä toteuttaa.

Excel-velho oli ansainnut tittelinsä sillä, että hän oli kirjoittanut Exceliin ns. “makroja” (tai kaavoja), joiden avulla työ sujui helpommin, kun tiedot oli haettu palveluista ja Excel hoiti laskutoimitukset automaattisesti.

Makrojen kirjoittaminen oli hyvä edistysaskel, mutta pienellä vaivalla olisi voinut myös kirjoittaa robotin, joka käy hakemassa tiedot, luo valmiin Excel-taulukon, laskee haluamasi asiat ja lähettää raportin valmiiksi sähköpostiisi joka arkiaamu.

Lopuksi

Loin työrobottikurssin rakentumaan näiden teemojen ympärille. Kokeilemalla opittavaa ohjelmointia ja robotti, jonka voit nähdä tekemässä töitä, joista on sinulle tai yrityksellesi hyötyä päivittäisessä työelämässäsi.

Mikäli kiinnostuit, katso Tee oma työrobottisi -valmennuksen ajankohdat ja ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää.

Muita artikkeleita

Asiakaskokemus
Blogi
Hyödynnä palvelumuotoilua palveluiden kehitystyössä

Kiinnostuitko?

Joonas Pajunen

Joonas Pajunen

Toimitusjohtaja

050 382 3488
joonas.pajunen@fraktio.fi
Petteri Hellgren Fraktio

Petteri Hellgren

Chief Growth Officer

045 279 3970
petteri.hellgren@fraktio.fi