Blogi

Kiittäminen ja tunnustus hyvästä työstä on kultaa

Elsa-Maija Lehto Yrityskulttuuri

Meille on tärkeää, että jokainen kokee työllään olevan merkitystä. Paras palkitsemisen muoto on suora ja välitön palaute – aito palaute. Sellainen joka tulee spontaanisti ilman että sen syntymiseen on tarvinnut kehittää prosesseja.

Olemme tehneet kokeiluja, joissa luodaan erilaisia yhteisiä tapahtumia toistemme työn tunnustamiseksi. Tällä pyrimme tuomaan onnistumisia entistä laajemmin julkiseen keskusteluun.

Tämä kirjoitus on osa 6/10 Great Place to Work -blogisarjaa.

Kehuminen

Vaikka kehumme toisiamme pitkin viikkoa työn ohessa, olemme myös ottaneet tavaksi viikkopalaverin päätteeksi kehua yhtä meistä. Kehuttava on valittu jo edellisessä viikkopalaverissa. Tällä tavalla henkilö saa varmasti kaipaamansa positiivista palautetta työstään sekä persoonastaan. Kehuminen on kivaa ja siitä tulee kaikille hyvä fiilis. Kehuttava henkilö tulee lavalle vastaanottamaan kehut ja kaikki ovat tähän asti lähteneet lavalta suu hymyssä.

Perjantain kiitokset

Perjantaisin ennen kuin läppärit sulkeutuvat, lähetämme toisillemme kiitoksia. Tämä tapahtuu avoimesti Slackissä #duuniasiat-kanavalla. Fraktiolla ollaan aidosti kiitollisia siitä mitä meillä on ja kiittäminen on juurtunut tavaksemme lopettaa työviikko. Mikä sen parempi tapa lähteä viikonlopun viettoon kuin mieli täynnä punaisia sydämiä?

Viikon kiitokset eivät tietenkään katoa bittitaivaaseen. Esimerkiksi tämän vuoden retriitissä oli henkilöstön kiitoksista tulostettu best-of-otokset paperille ja asetettu terassin ikkunoihin kaikkien luettavaksi. Oli kiva mennä ajassa taaksepäin ja nähdä mistä kaikesta olikaan kiitollinen työkaverilleen vuoden aikana.

Kellojengi

Koodivelhomme Mikko (Pekkis) Forsström rakensi Kellojengi-sovelluksen, josta näkee kunkin työntekijän tarkan fraktiolaisuusajan. Viiden vuoden fraktiolaisuus palkitaan mahdollisimman halvalla, mutta symbolisella kellolla. Kellottaminen itsessään on luonnollisesti suuri rituaali, johon kutsutaan paikalle jokaikinen fraktaali. Tilaisuudessa juodaan aina uusinta keksintöä juomasekoitusten saralla (esimerkiksi MountainDew+Battery) tai sitten tylsästi samppanjaa. Koska viiden vuoden odotus on pitkä, kellojengiin lisättiin pienempiä palkintoja jokaiselle tasavuodella.

Toimistopäivän hieronta + lounas

Ihmiset tarvitsevat huomiota ja hoivaa. Siksi toimistopäiviksi on paikalle järjestetty kaksi hierojaa sekä pidetty yhteinen lounashetki. Ihan vain kiitokseksi siitä, että fraktiolaiset ovat meillä töissä <3

Lounassetelit

Fraktio tarjoaa lounasedun kaikille. Kulmamme tähän on yhdessä olo ja välittäminen. Koemme että on tärkeää syödä yhdessä joka päivä. Yrityksen kokonaan maksamat lounaskortit voidaan nähdä myös kiitoksena siitä, että on tehty hyvää työtä.

Yhteiset illanvietot

Tiimejä kiitetään yhteisillä illanvietoilla. Omien tiimien lisäksi, asiakkaiden tiimejä on kutsuttu saunomaan, heidän kanssaan on lähdetty keilaamaan jne. Tiimeille tarjotaan mahdollisuutta istua alas yhdessä, viettää iltaa ja käydä sisäisiä asioita läpi, oppia, retroilla, miettiä tulevaisuutta ja pohtia sitä miten asioita voisi tehdä entistä paremmin. Yhdessä järjestetään myös bileitä ilman sen suurempaa taka-ajatusta. Kunhan tarjotaan meidän hyville tyypeille mahdollisuus pitää hauskaa ja rentoutua.

Tunnustaminen, yhdessä tekeminen, huomioiminen

Koemme että kiittäminen on tunnustamista. Se on hyvien töiden huomioimista. Näemme, että esimerkiksi vuotuinen jalkapallo-ottelu Solinorin kanssa on kiittämistä. Se on heidän kiittämistään ja fraktiolaisten kiittämistä. Se on myös meidän keskinäisen suhteemme kiittämistä. Yhdessä olemme enemmän.

Kun jaat omaa vapaa-aikaasi muille, kertoo se siitä miten tärkeinä heitä pidät. Meidän tyyppimme ovat osallistuneet yhdessä mm. Tough Vikingiin, haastaneet työterveyden avantouintiin, rakkaita kilpailijakumppaneita biitsi-otteluun jne.

Myös joka keväinen retriitti on kiittämistä. Se on kiitos Fraktiolta työntekijöille. Se on tapa sanoa, että olette tärkeitä ja teidän ajatuksemme yrityksen kehittämiselle ovat tärkeitä.

Mahtavaa kun jaksoit lukea! Tule taas ensi viikolla kurkkaamaan, silloin puhutaan kehittymisestä ja kasvamisesta sekä yksilöinä että fraktiolaisena.