Blogi

Innostavassa ympäristössä työ kasvaa merkitykselliseksi

Elsa-Maija Lehto Yrityskulttuuri

Tietotyössä työn merkityksellisyydellä on suuri vaikutus työssä viihtyvyyteen. Innostavassa työympäristössä, joka peilaa ja korostaa yhteisön tärkeitä arvoja, merkityksellisyydestä on mahdollista kasvaa yhteisöllinen kokemus – siitä tulee jotain yhdessä luotua ja arvokasta.

Tässä blogautuksessa esittelemme niitä tapoja, joilla meillä on pyritty edistämään työn merkityksellisyyttä innostamisen kautta.

Tämä kirjoitus on osa 3/10 Great Place to Work -blogisarjaa.

Yhdessä tekeminen ja yhteisten asioiden edistäminen

Tärkeä viikoittainen hetki yhdessä tekemisen korostamiseen on viikkopalaveri. Jotta asiakkaan luona työskentelevillä ja etätöissä olevilla on mahdollisuus osallistua, avataan viikkopalaveriin etäyhteys. Avoimelle agendalle kerätään viikon aikana asioita, jotka halutaan käydä yhdessä läpi. Yhdessä tekemistä varten on myös muita säännöllisiä palavereja kuten design weekly, rekry weekly ja devops monthly.

Etätyöt ja liukuva työaika korostavat entisestään yhdessä tekemisen merkitystä.  Joka kuukauden viimeinen perjantai on toimistopäivä, jolloin kokoonnumme kaikki yhdeksi laumaksi. Toimistopäiville ajoitetaan kaikki tekeminen, joka on luontevinta tehdä kasvotusten.

Yhdessä tekeminen tärkeydestä kertoo myös se, että jokaisen uuden asiakkaan kohdalla proaktiivisesti pyritään siihen, että työt tehdään omalla toimistolla muiden fraktaalien joukossa. Usein tämä ei onnistu täysin, mutta silloinkin pyritään löytämään jokin kaikille sopiva vaihtoehto. Töitä tehdään esimerkiksi puolet ajasta asiakkaan luona ja puolet omalla toimistolla. Asiakkaatkin tulevat usein toimistollemme nyt kun tilaa on runsaasti.

Meillä järjestetään ohjelmaa myös työajan ulkopuolella. On urheilua (lenkkeilyä, venyttelyä, lankutusta jne.), geokätköilyä, valokuvausta, elokuvien katsomista omassa teatterissamme, saunomista, olutkerhoa ja pelaamista. Yhdessä vietetty aika lisää ylpeyttä omaa organisaatiota kohtaan.

Moni meistä mielellään pelaa yhdessä vapaa-ajallaan.

Vuoden yhdessäolemisen kohokohta on retriittiviikonloppu. Siellä kokoonnumme kaikki yhteen miettimään seuraavan vuoden yhteistä suuntaa, ja tietysti pitämään hauskaa.

Innostavat ihmiset ympärillämme

Yksi viime vuoden fraktiomaisimpia juttuja on ollut toimiston jakaminen. Otimme kaveriksemme alivuokralaisia:

– Passi & Ripatti: ihmisläheistä liiketoiminnan muotoilua
– Ghost Company: aineetonta innovointia
– Solder: UI- ja UX-suunnittelua ja brändäystä
– Prominda: työkulttuurin kehittämistä sielukkaamaksi

Välillä teemme ihan työprojektejakin yhdessä, mutta jo toimiston jakaminen ja uusien ihmisten kanssa jutteleminen on ollut innostavaa. Olemme oppineet valtavasti näiltä persoonilta.

Perjantaipresikset
Haemme innostusta myös perjantaisin presisten muodossa. Niihin konkretisoituu yksi tärkeimmistä arvoistamme: pyyteetön jakaminen. Presistapahtuman tarkoitus on olla mukava lopetus viikolle, tarjota uusia ajatuksia ja uusia tuttuja. Aiheet vaihtelevat mukavasti: yrittäjyyttä, valokuvausta, diktaattoreita, johtamista, oluen panemista, teknologiaa ja avaruusjuridiikkaa! Jotta presikset säteilisivät muuallekin kuin toimistollemme, striimaamme ja arkistoimme ne YouTubeen.

Perheet
Perheet ovat suurin osa jokaisen elämää, ja siksi ne luonnollisesti ovat meille erityisen tärkeitä. Perheet ovat tervetulleita toimintaan mukaan niin usein kuin mahdollista. Pikkujouluihin kutsutaan aina puolisot mukaan ja pitkin vuotta järjestetään heille erilaisia tapahtumia kuten perhepäivä Heurekassa.

Perheiden arvostamiseen liittyen myös vapaa-ajan tärkeyttä korostetaan. Lomat ja muut vapaat jokainen voi suunnitella oman aikataulunsa mukaan kuitenkin niin että kuuntelee ja kunnioittaa projektitiimin toiveita ja ottaa huomioon projektien tilanteen. Lupia niihin ei tarvitse pyytää.

Puolisot järjestävät kuukausittain omaa viiniä ja villasukkia -saunailtaansa toimistolla. Fraktio tietenkin tarjoaa tilojen lisäksi viinit, villat ja puikot rakkaiden käyttöön.

Kiittäminen
Tärkeitä ihmisiä ympärillämme ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Siksi muistamme tehdä näiden tyyppien tärkeys tiettäväksi heille itselleen. Näppärämmin tämä tapahtuu kiittämällä heitä. Erityisen rakasta meille on kiittäminen Slackissä perjantaisin työpäivän lopuksi. Tähän avuksi on valjastettu Slackbot, joka muistuttaa kiittämään aina perjantaisin klo 16. Nykyään ihmiset innostuvat kiittämään toisiaan pitkin viikkoa.

Innostava ympäristö

Kun töitä on mahdollista tehdä mieluisassa ja innostavassa ympäristössä, töissä myös viihdytään hyvin. Uuden toimiston sisustamisessa otettiin huomioon jokaisen mielipide. Viime vuoden aikana olemme vieneet toimiston sisustusta yhdessä eteenpäin. Vuosi sitten tänne muuttaessamme jätimme tahallamme osan tiloista puolityhjiksi, koska tiesimme, että opimme täällä asuessamme, mitä oikeasti tarvitsemme.

Toimistolta löytyy mm. erillinen pelihuone, jottei pelaaminen häiritse työntekoa. Täällä on myös lastenhuone omien ja asiakkaiden lapsia varten. Rauhoittumiselle on hiljainen huovalla pehmustettu huone, jossa on sänky lepäämistä varten. Elokuvia voi katsella toimiston sielukkaassa Valtion elokuvatarkastamon vanhassa elokuvasalissa, joka on käytössä myös valmennuksissa ja palavereissa.

Koska toimisto tarjoaa keittiön, presistilan, saunan ja elokuvateatterin ansiosta mahtavan paikan erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen, on täällä tapahtumia myös iltaisin ja viikonloppuisin. Fraktiolaiset voivat vapaasti järjestää toimistolla omia tapahtumiaan, joten täällä on nähty usein mm. ristiäisiä, valmistujaisia, polttareita, lastenjuhlia, pelitapahtumia ja elokuvailtoja.

Retriitissä käydään yhdessä läpi tärkeitä yhteisiä asioita. Ja muistetaan siellä myös rakentaa yhteishenkeä.

Osallistuminen tapahtumiin ja konferensseihin
Vaikka toimistollamme on hyvä olla, välillä intoa tekemiseen haetaan tapahtumista ja konffista. Ne ovatkin mahtava tilaisuus hakea oppia maailmalta ja tutustua uusiin tyyppeihin ja saada uutta intoa omaan tekemiseen.

Järjestämme myös mielellämme omia tapahtumia, valmennuksia sekä tarjoamme tilojamme käyttöön erilaisille alan kehittämiseen ja verkostoitumiseen liittyville organisaatioille. Otamme mielellämme vastaan myös koulu- ja opiskeluryhmiä, jotka ovat kiinnostuneita alasta.

Lamantiini

Ja kun innostamisesta puhuttiin, on pakko mainita tässä yhteydessä myös meidän toteemieläimemme lamantiini. Sen ihailu, jopa palvominen, yhdistää kaikkia työntekijöitämme. Vielä on tapaamatta se kummajainen, joka ei kokisi veljeyttä tätä Karibian letkeää lötköttäjää kohtaan.

Kukaan ei oikeastaan tiedä, miten lamantiini löysi tiensä maskotiksemme, mutta kerran niin tehtyään se tuli jäädäkseen. Lamantiinin voi löytää toimistoltamme monessa muodossa. Sitä esiintyy esimerkiksi pehmoeläiminä, kortteina, piirroksina, maalauksina. Adoptoimme kertaalleen ihan oikean elävän lamantiinin, joka asustaa Floridassa.

Kaupan päälle lamantiini on osoittautunut oivaksi ja omaleimaiseksi tavaksi levittää tietoa kulttuuristamme ulospäin. Olemme painattaneet sitä niin lakupaketteihin, tarroihin, uikkkareihin, värityskirjaan kuin heijastimiinkin. Olemme myös koristaneet sillä keittiömme seinän.

Ensi viikolla jatketaan taas. Silloin aiheena on viestiminen ja läpinäkyvyyden vahvistaminen kaikessa toiminnassa. Tule ihmeessä takaisin lukemaan!