Blogi

Fraktion toimitusjohtaja vaihtuu

Joonas Pajunen Yrityskulttuuri

Meillä Fraktiossa ei ole koskaan pelätty muutoksia. Päinvastoin, etsimme jatkuvasti tapoja kehittyä, ja luovia muuttuvassa maailmassa. Itse olen nyt hypännyt pitkäaikaisen toimitusjohtajamme ja yhden perustajamme Jesse Peuralan saappaisiin. Saappaat ovat isot, mutta tiedän, että minulla on täällä koko porukka tukenani. Pelkkä tittelin vaihto ei ole tässä se oleellisin juttu, vaan se mitä tapahtuu seuraavaksi. Meidän kulttuuriimme kuuluu hyvin vahvasti se, että muutoksia tehdään yhdessä.

Olen toki ollut Fraktiossa lähes yhtä pitkään kuin Jessekin. Talo on tuttu. Työ on tuttua. Ihmiset on tuttuja. Mutta maailma on muuttunut matkan varrella, ja etenkin tämä kevät on ollut kaikille suomalaisille uudenlainen ja yllättävä. Voisi kuvitella, että maailman myllertäessä ympärillä, haluaisimme pitää totutuista asioista entistä tiukemmin kiinni. Meillä kuitenkin nähdään, että muutosta tarvitaan nyt joka tapauksessa, joten hetki on hyvinkin otollinen myös henkilövaihdoksille. Näinä aikoina tarvitaan uskallusta uusiutua.

Ajoitus ei sinänsä liity korona-aikaan millään tavalla, sillä tätä siirtoa on kelailtu jo pidempään. Pandemiasta ja poikkeustilasta huolimatta, menemme eteenpäin.

Jesse hiljattain näistä aiheista keskustellessa totesi, että Fraktiolla pidetään kiinni hyvistä asioista, mutta hyvin monet muut asiat ollaan meillä valmiita kyseenalaistamaan. Koen tämän kunnian osoituksena itseäni ja tätä muutosta kohtaan.

Yksi ihminen ei tietysti muutosta saa aikaan. Niinpä meilläkin on aloitettu jo työn kehittäminen laajemmin: uudelleen määritämme muuttuneen ja muuttuvan kokonaisuuden roolituksia ja rakenteita. Toimitusjohtajan ei ole tarkoitus olla mikään sateentekijä, vaan kulttuurimme on hyvin osallistava ja antaa muillekin ihmisille yhtälailla mahdollisuuden kehittää koko yhtiötä.

Julkisuudessa Fraktio on tullut tunnetuksi matalasta hierarkiastaan ja avoimuudestaan. Meillä ei ole esimiehiä ja kaikkien palkat ovat täysin avoimia. Lähes kahdeksan vuoden taipaleella olemme kasvaneet ja laajentuneet räätälöityä ohjelmistokehitystä tekevästä kaveriporukasta lisäksi suunnittelua, ylläpitoa, valmennuksia, ja näiden kautta kokonaisvaltaista palveluiden kehittämistä tekeväksi kollektiiviksi rautaisia asiantuntijoita. Näin omaamme kyvykkyyden lähes minkälaisen tahansa palvelun kehittämiseen, ja todella spesiaalit erityisosaamiset saamme paikattua kumppaniverkostomme avulla. Olemme jatkossakin kokonaisvaltainen kumppani ja neuvonantaja asiakkaillemme.

Jesse jatkaa Fraktion hallituksessa. Lähiajat hänen tärkein tehtävänsä on tukea kollegoitaan siirtymä- ja poikkeustilavaiheiden yli. Jesse ei jätä meitä, mutta siirtyy taustalle.