Fennoa

Suomen paras taloushallinnon mobiilisovellus

Kädet pitävät puhelinta, jossa Fennoan sovelluksen kirjautuminen Kädet pitävät puhelinta, jossa Fennoa mobiilisovelluksen kirjautumissivu.

Toimiala

Taloushallinto

 

Palvelut

UX/UI-suunnittelu
Mobiilikehitys
React Native
Prototyyppi
Projektinjohto / Scrum

Taloushallinnon ohjelmistotalo Fennoa on kehittänyt verkkopalveluaan pitkään itse. Pari vuotta sitten he tunnistivat tarpeen erilliselle mobiilisovellukselle. Niin tilitoimistot kuin loppuasiakkaatkin toivoivat sovellusta, joka kattaisi tärkeimmät toiminnot.

Kehitimme Fennoalle taloushallinnon mobiilisovellus Fennoa Mobiilin, joka kerää käyttäjiltä pelkkää kiitosta. Projektia varten kokoamamme tiimi kehittää sovellusta kuin omaansa.

Asiakas

Fennoa Oy on perustettu vuonna 2014. Yrityksen tarkoituksena on tarjota suomalaisille tilitoimistoille kilpailukykyinen, riippumaton, automatisoitu ja digitaalinen taloushallinnon pilvipalvelu. Lippulaivatuote on sähköinen taloushallinnon ohjelmisto Fennoa, joka tehostaa tilitoimiston ja asiakkaan ajankäyttöä ja helpottaa viestintää. Fennoaa käyttää jo yli 500 tilitoimistoa ja niiden kautta yli 30 000 loppuasiakasta.

Asiakkaan haaste

Fennoa oli kehittänyt itse selainpohjaisen mobiiliratkaisun, jossa asiakkaat pystyivät hoitamaan tärkeimmät asiat, kuten kuittien ja asiakirjojen lisäämisen sekä ostolaskujen hyväksymisen. Käyttäjät kuitenkin toivoivat erillistä mobiilisovellusta. Fennoa etsi siis kumppania, joka voisi kehittää iOS- ja Android-sovellukset. Myös käyttökokemukseen toivottiin parannuksia.

Meillä oli aikaisempaa kokemusta yhteisestä asiakasprojektista Fraktion kanssa, ja heidän työskentelynsä oli asiantuntevaa. Heillä on vankka mobiiliosaaminen ja hyvät referenssit. Erityisesti Terveystalolle juuri tehty mobiilisovellus vakuutti.

Mikko_Kalliovaara_Fennoa
Mikko Kalliovaara Fennoa Oy:n toimitusjohtaja, Fennoa Mobiilin product owner
Näyttökuva Fennoa Mobiilista, jossa ostolaskuja on valittu maksuun.
Ostolaskujen maksaminen onnistuu suoraan Fennoa Mobiilissa, ensimmäisenä Suomessa. 
fennoa_mobiili_ostolaskujen_maksaminen_2-1
Ostolaskut voi asettaa maksettavaksi Fennoaan yhdistetyltä pankkitililtä joko eräpäivänä tai heti. 

Varmuutta käyttäjätutkimuksista ja testauksista

Korvasimme Fennoan selainpohjaisen mobiiliversion React Native -mobiilisovelluksella. React Nativella voidaan kehittää sovellus, joka toimii sekä iPhonessa että Androidissa. Sovellusta ei siis tarvitse luoda erikseen eri käyttöjärjestelmille.

Fennoalla oli alustava käsitys käyttäjien toivomista ominaisuuksista. Validoimme tiedot heti yhteistyön alussa käyttäjätutkimuksilla ja -haastatteluilla esimerkiksi tilitoimistojen kanssa. Kävi ilmi, että mobiilisovelluksen loppukäyttäjät ovat erityisesti yrittäjiä ja työntekijöitä. Selainsovellusta taas käyttävät enemmän tilitoimistot. Mobiiliin tarvittiin siis selkeästi erilaiset toiminnallisuudet kuin selainversioon.

Käyttäjälähtöisyys on työmme ytimessä. Teimme paljon käyttäjätestausta prototyypeillä. Tiimissä oli testaaja myös Fennoasta, joten jokainen uusi ominaisuus hyväksyttiin aina kahden testaajan voimin. Testauksen rooli kehityksessä on ollut suuri ja pitänyt laadun korkeana. Bugeja on ollut vähän ja negatiivista palautetta tullut tuskin lainkaan.

Käyttäjät haluavat nopean ja helppokäyttöisen sovelluksen. Etenkään nopeus ei ole ollenkaan itsestään selvä asia. Toivoimme laadukasta, nopeasti toimivaa mobiilisovellusta – ja sen saimme. Käyttäjätkin ovat tyytyväisiä.

Mikko Kalliovaara
Mikko Kalliovaara Fennoa Oy:n toimitusjohtaja, Fennoa Mobiilin product owner

Luottotiimi hoitaa kaiken

Kokosimme Fennoan projektiin oman tiimin, jossa UX/UI-suunnittelijamme toimii myös projektipäällikkönä. Lisäksi tiimissä on neljä mobiilikehittäjää, joista yksi Fennoalta.

Tiimimme kehittää sovellusta intohimoisesti kuin omaansa: kannamme esimerkiksi vastuun julkaisupäätöksistä. Emme ajattele vain koodia tai taskejä, vaan huomioimme kokonaisuuden, esimerkiksi liiketoiminnan tavoitteet.

Fennoan product owner on tietysti mukana projektissa, mutta hänen ei tarvitse olla mukana päivittäisessä tai edes viikoittaisessa tekemisessä. Fennoa on luottavaisin mielin luovuttanut kehittämisen tiimimme käsiin.

Saimme Fraktiolta paitsi projektin johdon, myös suunnittelun ja toteutuksen alusta loppuun. Se oli aika lailla avaimet käteen -palvelu.

Kun käytössä on kokonainen tiimi, meidän ei tarvitse itse johtaa projektia. Suorituskyvyn ero on kuin yöllä ja päivällä. Fraktio hoiti vaikeaa mobiilikehitystä alusta asti itsenäisesti.

Fraktiolaiset ovat mukavaa ja innokasta porukkaa, jotka selvästi tykkäävät siitä, mitä tekevät. Se näkyy myös lopputuloksessa.

Mikko Kalliovaara
Mikko Kalliovaara Fennoa Oy:n toimitusjohtaja, Fennoa Mobiilin product owner

Fennoan asiakas- ja käyttäjälähtöinen ote sekä selkeä roadmap loivat vankan pohjan mobiilisovelluksen kehittämiselle selainversion rinnalle. Saimme konsultteina paljon vapautta ja vastuuta niin projektin vetämiseen kuin toimintatapojen kehittämiseen liittyen.

Lassi Vehviläinen
Lassi Vehviläinen Suunnittelija, Fraktio
Fennoan tiimiläiset istuvat tiimitilassa työskentelemässä
Itsenäinen tiimi saa tuloksia aikaan. Vastaamme Fennoa Mobiilin kehittämisessä myös projektijohtamisesta.
Pöydällä olevasta kuitista otetaan puhelimella kuva.
Käyttäjäymmärrys luo vankan pohjan kehityksen suunnalle ja priorisoinnille. Kuitin kuvaus on yksi sovelluksen yleisimmistä käyttötapauksista.

Jaamme vankkaa kokemustamme myös asiakkaalle 

Meillä on pitkä ja monipuolinen kokemus mobiilisovellusten kehittämisestä. Mobiilikehittäminen eroaa web-palveluiden kehittämisestä olennaisesti esimerkiksi testauksen ja julkaisuprosessien osalta. Pitkän kokemuksemme ansiosta osaamme huomioida nämä asiat etukäteen.

Tekemisen tapamme on konsultatiivinen ja valmentava: pyrimme opettamaan mobiilikehitystä asiakkaan tiimille, jotta heillä olisi paremmat valmiudet tehdä asioita myös itse.

 

 

Fraktio on tuotekehitystalo, kuten mekin. Olemme päässeet näkemään heidän käytäntöjään ja oppineet heiltä entistä parempia toimintatapoja. Olemme ymmärtäneet esimerkiksi käytettävyyssuunnittelun tärkeyden.

Mikko Kalliovaara
Mikko Kalliovaara Fennoa Oy:n toimitusjohtaja, Fennoa Mobiilin product owner
Näkymiä sovelluksesta. Näkymiä sovelluksesta.

Yhteisen vision tuloksena Suomen paras taloushallintosovellus

Fennoan mobiilisovellus julkaistiin tammikuussa 2022. Jatkokehitämme sitä edelleen saman tiimin voimin, käyttäjien toiveita kuunnellen. Heiltä sovellus on kerännyt pelkkää kiitosta: se on helppo ja nopea käyttää ja ratkaisee heidän päivittäiset ongelmansa.

Kuten meillä, myös Fennoalla toimintakulttuuriin kuuluvat itseohjautuvuus, joustavuus ja kunnianhimo. Matkan varrella olemme huomanneet saaneemme aikaan asioita, joita kukaan ei ole aiemmin tehnyt. Esimerkiksi ostolaskut voi hyväksynnän lisäksi maksaa suoraan sovelluksessa. Tätä ominaisuutta ei ole yhdelläkään kilpailijalla.

Laskujen maksamista ei ole muissa sovelluksissa. Se on ihan uraauurtavaa. Olemme tehneet yhdessä Suomen parhaan taloushallinnon mobiilisovelluksen. Yhteistyö jatkuu niin pitkään kuin tarvitaan, ja lopputulos tulee olemaan huiman kova!

Mikko Kalliovaara
Mikko Kalliovaara Fennoa Oy:n toimitusjohtaja, Fennoa Mobiilin product owner

Yritystemme yhtenäiset kulttuurit ja sitoutuminen pitkäjänteiseen tekemiseen edesauttavat korkean laadun ja käyttäjätyytyväisyyden saavuttamisessa. Tiimihenki on myös loistava ja huumoria riittää, vaikka tekijöitä projektissa on kolmesta eri yrityksestä.

Lassi Vehviläinen
Lassi Vehviläinen Suunnittelija, Fraktio

Yhteistyö tiimin ja Fennoan asiantuntijoiden kanssa on ollut erittäin sujuvaa, ja se näkyy arjessa mm. nopeana reagointina, hyvänä keskustelukulttuurina ja siinä, kuinka tiimissä tuetaan toisiamme.  On ollut hienoa olla mukana tekemässä Suomen parasta taloushallinnon mobiilisovellusta. On ollut myös huikeaa tehdä töitä tiimissä, jossa on mukana kolme mimmidevaajaa.

Riina Moilanen
Riina Moilainen Ohjelmistokehittäjä, Fraktio

On siistiä, kuinka hyvällä yhteispelillä teemme projektia Fraktion tiimin ja Fennoan kesken. Asiakkaalla on selkeä visio mitä he haluavat, keskusteleva ote projektiin ja nopeaa reagointia muuttuviin tilanteisiin. Olen viimeiset kaksitoista vuotta keskittynyt webbikehitykseen, joten Fennoa on ensimmäinen mobiilisovellusprojektini, ja on ollut upeaa saada oppia tiimiltä sekä nauttia asiakkaan luottamuksesta.

Tiia Nyholm
Tiia Nyholm Ohjelmistokehittäjä, Fraktio

Lisätietoja