Hyppää sisältöön
Fraktio
Etätyöskentelyä

Muotoilu etäaikana 16.9.2021

Tule mukaan suunnittelijoiden ja design-ammattilaisten etätapahtumaan kuulemaan vinkkejä, case studyja ja saamaan inspiraatiota omaan työhösi.

Onko etätyö saanut sinut etsimään ratkaisuja suunnittelutyön tekemiseen etänä? Haluatko oppia suunnittelun parhaita käytäntöjä, jotka toimivat – olit sitten mökillä, Havaijilla tai himassa?

Muotoilu etäaikana -tapahtuma tarjoaa suunnittelijoille konkreettisia työkaluja, vinkkejä sekä inspiraatiota suunnittelutyön tekemiseksi ketterästi etätyöaikana. Tapahtuma on tarkoitettu kokeneille suunnittelijoille ja design-ammattilaisille.

Tapahtumassa saat vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 • Mikä rooli muotoilulla on nykypäivän maailmassa ja millaisia jännitteitä trendien välillä on havaittavissa?
 • Miten empatisointi on muuttunut viimeisen parin vuoden aikana?
 • Miksi suunnittelijan ei kannata lähteä jokaisen buzzwordin matkaan?
 • Miten onnistua käyttäjähaastatteluissa, kun kasvokkaiset kohtaamiset puuttuvat?
 • Kuinka toteuttaa ketterästi modernia designia Figman avulla?
Logot
Logot

Etätapahtuma torstaina 16.9. klo 9.00–15.00

Päivän ohjelmassa on luvassa monipuolinen kattaus puheenvuoroja, joissa pureudutaan niin suunnittelun ajankohtaisiin trendeihin kuin viimeisten vuosien aikana todettuihin hyviin suunnittelun käytäntöihin – erityisesti näin etätyön aikana. Voit hypätä linjoille koko päiväksi tai poimia itsellesi parhaat rusinat pullasta.

Ohjelma:

9.00 Muotoilun arvo mahdollistajana
Vitali Gusatinsky, Design Lead, Fraktio

9.30 Ketterät työpajamenetelmät etätyössä
Satu Heikinheimo, palvelumuotoilija, Fraktio

10.00 Etäaika mullisti muotoilijoiden työelämän – optimismi säilyi!
Petra Ilonen, muotoilun asiantuntija, Ornamo ry

10.25 Service Design Network – Näkökulmia palvelumuotoilukoulutuksen tulevaisuuteen

Keitä olemme – SDN lyhyesti, Eliisa Sarkkinen, Chapter Lead, palvelumuotoilija, TietoEVRY
Asiantuntijapuheenvuorossa: Tero Marin, Digitaalisen muotoilun lehtori, Metropolia 

10.50 Trendien keskellä unohtunut ratkaisukeskeisyys
Jukka Haikara, suunnittelija, Fraktio

11.20 LOUNASTAUKO

12.00 Moderni design: Figman arvo
Vitali Gusatinsky, Design Lead, Fraktio

13.00 Figman tehokäyttö
Lauri Lännenmäki, suunnittelija, Fraktio

13.30 Ketterää käyttäjätutkimusta etäaikana
Lassi Vehviläinen, suunnittelija, Fraktio

14.00 Designia näkyvissä – Suunnittelun trendit ja tulevaisuus -paneelikeskustelu

työpaja

Tervetuloa mukaan!

Ilmoittaudu
Workshop etäaikana
Workshop etäaikana

Tutustu puheenvuoroihin

Muotoilun arvo mahdollistajana

Vitali Gusatinsky, Design Lead, Fraktio

Millainen vaikutus muotoilulla on meidän jokaisen henkilökohtaiseen kehitykseen? Millaisia hyötyjä muotoilun menetelmät voivat tuoda niin tehtävien priorisointiin kuin riskien minimointiin ja budjetin hallintaan? Muotoilu madaltaa kynnystä kokeiluille ja kasvattaa vastetta. Fraktion Design Lead ja valmentaja Vitali avaa puheenvuorossaan sitä, miten muotoilu voi toimia niin liiketoiminnan kuin henkilöiden kehityksen mahdollistajana.

Vitali Gusatinsky

Ketterät työpajamenetelmät etätyössä

Satu Heikinheimo, palvelumuotoilija, Fraktio

Kuluneen parin vuoden aikana tarve etäfasilitoinnin taitojen oppimiselle on noussut radikaalisti. Työelämän murros ja digitaaliseen aikaan siirtyminen vaatii yhä useammalta meistä toimialasta riippumatta kompleksisia ongelmanratkaisutaitoja, joita fasilitointitaidot ovat. Hyvä fasilitointi mahdollistaa ongelmien ratkaisun yhdessä tiimisi kanssa suunnitelmallisesti, tehokkaasti ja helposti. Satu avaa puheenvuorossaan mitä mainion etätyöpajan fasilitoinnissa on otettava huomioon.

Satu Heikinheimo Fraktio

Etäaika mullisti muotoilijoiden työelämän – optimismi säilyi!

Petra Ilonen, muotoilun asiantuntija, Ornamo ry

Muotoiluyritykset ovat taklanneet poikkeuksellista etäaikaa luomalla uusia palveluita ja tuotteita. Muotoilijat ovat ottaneet entistä enemmän uusia digitaalisia työkaluja käyttöönsä. Ornamon asiantuntija Petra Ilonen valottaa asiaa tutkimustulosten kautta. Case-esimerkit kertovat verkostojen ja kumppanien merkityksestä, sekä siitä miten yhdessä voi saavuttaa paljon enemmän. Ornamo on muotoilijoiden valtakunnallinen yhteisö ja korkeakoulutettujen muotoilun ammattilaisten edunvalvoja. Jäsenpalvelujen lisäksi Ornamo toteuttaa vuosittain alan työmarkkinatutkimuksen ja suhdannekatsauksen, jolla saadaan vertailukelpoista tietoa muotoilijoiden sijoittumisesta työmarkkinoille. https://www.ornamo.fi/

Petra Ilonen

Trendien keskellä unohtunut ratkaisukeskeisyys

Jukka Haikara, suunnittelija, Fraktio

Mitä meidän pitäisi tietää trendeistä? Mitä ovat myyntiä vahvistavat trendit ja mitä yksittäisten trendisanojen takana oikeasti on? Uusista trendeistä on helppo innostua, mutta jokaisen buzzwordin matkaan ei kannata lähteä. UX-, UI- ja IX-suunnittelun parissa jo toistakymmentä vuotta työskennellyt Fraktion suunnittelija Jukka pohtii puheenvuorossaan, miten puhua suunnittelussa markkinoiden trendisanojen ja teknologiahypen sijaan oikeista asioista – etsiä todellisia haasteita ongelmien takana ja löytää ratkaisuja ennen kuin mietitään teknologiavalintoja. Mitä on todellinen ratkaisukeskeisyys ja millaiset prosessit tulevat sitä?

Jukka Haikara

Moderni design: Figman arvo

Vitali Gusatinsky, Design Lead, Fraktio

Suunnittelutyökalu Figma on ykkösvalintamme verkkopalveluiden muotoiluun. Figma mahdollistaa modernin suunnittelun, jossa yhdessä työympäristössä voi tehdä lähes kaikki suunnittelutyön vaiheet saumattomasti, osallistaa koko työryhmä suunnitteluun sekä tiivistää yhteistyötä kehittäjien kanssa. Puheenvuorossa Fraktion valmentajanakin toimiva Vitali avaa Figman neroutta, hyväksi todettuja käytäntöjä komponenttien kanssa työskentelyssä, keinoja synkata edistystä tiimin ja sidosryhmien kanssa sekä moderneja tapoja hyödyntää videonauhoitteita dokumentaationa.

Vitali Gusatinsky

Figman tehokäyttö

Lauri Lännenmäki, suunnittelija, Fraktio

Figma on huipputyökalu verkkopalvelujen ja mobiilisovellusten suunnitteluun. Fraktion Lauri on suunnitellut käyttöliittymiä yli kymmenen vuoden ajan ja jakaa puheenvuorossaan parhaat vinkkinsä Figman tehokäyttöön. Jos nämä käytännönläheiset teemat innostavat, hyppää linjoille kuulemaan ja kysymään aiheesta:

 • Base-komponentteihin pohjautuvat komponentit
 • Komponenttien löydettävyys
 • Auto Layout advanced — Monimutkaiset responsiiviset komponentit
 • Variantit — One component to rule them all
 • Komponentit komponenttien sisällä — Varianttien määrät
 • Datan käyttö designissa — Kuinka synkata dataa suoraan Google Sheetsiltä
Lauri_Lännenmäki

Ketterää käyttäjätutkimusta etäaikana

Lassi Vehviläinen, suunnittelija, Fraktio

Mitä käyttäjälähtöinen suunnittelu on ja mitä asioita suunnittelijan tulee erityisesti ottaa huomioon työn tapahtuessa etänä? Fraktion suunnittelija Lassi kertoo puheenvuorossaan, mitkä ovat etäkäyttäjätutkimuksen hyödyt, haasteet ja suunnittelijan parhaimmat työkalut. Käyttäjätutkimusta voi tehdä onnistuneesta myös etänä! Lassi esittelee case studyn, jossa mobiilisovelluksen käyttäjätestaus toteutettiin etänä Figman avulla: mitä käytännössä tehtiin ja mitkä olivat parhaat opit suunnittelijan näkökulmasta.

Lassi Vehviläinen

Konkreettisia työkaluja, vinkkejä ja inspiraatiota suunnittelutyöhön

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille suunnittelijoille ja design-ammattilaisille ja se on täysin maksuton.

Ajan ja aiheen henkeen sopien järjestämme tapahtuman etänä, joten voit tulla mukaan kuuntelemaan koko ohjelman tai vain osaan puheenvuoroista. Saat ohjeet osallistumiseen ilmoittautumisen jälkeen.

Ilmoittaudu
Muotoilu etäaikana

Kiinnostuitko?

Joonas Pajunen

Joonas Pajunen

Toimitusjohtaja

050 382 3488
joonas.pajunen@fraktio.fi
Petteri Hellgren Fraktio

Petteri Hellgren

Chief Growth Officer

045 279 3970
petteri.hellgren@fraktio.fi