Hyppää sisältöön
Fraktio

Woodstock of Teal 2019 – ajatuksia hienosta päivästä

Elsa-Maija Lehto

Fraktio
Yrityskulttuuri

Maanantaina vietettiin vuotuista Tealin superpäivää – Woodstock of Tealiä. Päivä kokosi työelämän muutoksesta kiinnostuneet yhteen ja tarjosi turvallisen ja innostavan ilmapiirin keskustella ja oppia.

Aamulla kokoonnuttiin rinkiin, jossa kaikki näkivät toisensa. Yhdessä rakennettiin päivän ohjelma ja aiheet.

Tapahtumassa parasta oli open space -konseptin yllätyksellisyys: päivän ohjelma rakentui silmien edessä, ja oivallukset syntyivät keskusteluissa spontaanisti, toisin kuin perinteiseen keynote-tapahtumassa, jossa puhuja on hinkannut samaa teemaa vuosia. Pääsin juttelemaan useamman kymmenen erilaisen ihmisen kanssa mm. luovuuden johtamisesta, konfliktien ratkaisusta ja hitaan ajan lisäämisestä.

Kolme ajatusta, jotka jäivät mieleen:

  • Kun halutaan saada erilaisia ihmisiä ideoimaan yhdessä, kannattaa puhua _ongelmanratkaisusta_ sen sijaan, että pyytäisi ihmisiä _olemaan luovia_. Pienten ongelmien ratkaisu yhdessä on paljon helpompaa kuin “luovana oleminen.”
  • Eräässä organisaatiossa käytettiin konfliktien ennaltaehkäisyyn laminoitua kissan kuvaa, jonka sai nostaa pöydälle ja jutella mistä vaan vaivaavasta aiheesta hyvässä hengessä.
  • Kiireestä puhuminen lisää kiireen tuntua. Hienovaraisillakin asioilla on merkitystä, vaikkapa “anteeksi, olin kiireinen” voi kääntää “anteeksi, olin varattu”.

Law of Two Feet ohjasi toimintaa. Yksi ryhmä totesi ruohon aidan takana niin vihreäksi, että siirsi ryhmänsä terassilta vihreämmille laitumille.

Päivä herätti ajatuksia siitä, miten perinteiset hierarkiat organisaatiossa murenevat kun viestintä muuttuu dialogiksi ja huolehditaan siitä, että kaikki kommunikaatio on avointa ja läpinäkyvää. Yhteinen vastuu asioista syntyy kun niistä on yhteinen ymmärrys.

Toivotut ja halutut työkulttuurin muutokset harvoin tapahtuvat hetkessä. Tämä vaatii asioiden systematisointia arjen toimintoihin.

Hymyilevä mies on Woodstock of Tealin puuhamies Jussi Markula. Tunnetaan myös nimellä Mr. Teal.

Monissa keskusteluissa tuntui nousevan esiin kommunikoinnin merkitys. Tiedon pitäisi ideaalisti olla kaikkien organisaation jäsenten saatavilla, mutta kaikki tieto ei ole kaikille yhtä relevanttia. Miten varmistua siitä, että tarpeellinen info menee perille niille ihmisille, joita se koskee, eikä huku tiedon tulvaan?

Muita kiinnostavia keskusteluissa heränneitä kysymyksiä: Miten eri näkökulmien kerääminen hoidetaan päätöksentekoa vaativissa asioissa? Onko kaikkien mielipiteillä sama painoarvo, vaikka päätös vaikuttaa toisiin enemmän ja toisiin vähemmän?

Loppujen lopuksi suurin tekijä kaikissa näissä kysymyksissä on onnistunut kommunikointi. Mistä tekijöistä se sitten koostuu, onkin taas oma kysymyksensä.

Joonas (vas.) ja Panu (oik.) mietteliäinä.

Teal-karkeloissa tulee aina juteltua jännittävien ihmisten kanssa ja täten opittua itsestään ja omasta organisaatiosta. Parasta on, että oppeja ja oivalluksia voi kerätä niin teal-jeesuksilta kuin -noviiseiltakin. Omille luuloille ja harhoille saa myötämielisten kanssa keskustellessa helposti vahvistuksia, mutta näissä kekkereissä onneksi myös kyseenalaistamista ja ojennusta!

OKR:t ja strategiatyö on perin hyvin tähän maailmaan soveltuvia juttuja, ja tietoisuus omasta olemisesta ja ympäröivän maailman ongelmista nousee megatrendinä paraikaa lähestulkoon kaikkien tajuntaan.

Itselleni jo toinen kierros Woodstockissa meni formaatin puolesta jo rutiinilla, ja pystyinkin keskittymään itse louskutuksiin ja pohdintoihin.

Jos Teal aiheena on vieras, suosittelemme lukaisemaan Teal Suomen blogautuksen: Mitä on Teal?

Työpajojen välissä kokoonnuttiin yhteen.

Muita artikkeleita

Oppiminen Fraktiolla
Blogi
Osaamisen kehittäminen Fraktiolla

Kiinnostuitko?

Joonas Pajunen

Joonas Pajunen

Toimitusjohtaja

050 382 3488
joonas.pajunen@fraktio.fi
Petteri Hellgren Fraktio

Petteri Hellgren

Chief Growth Officer

045 279 3970
petteri.hellgren@fraktio.fi