Hyppää sisältöön
Fraktio

Fraktio Master Plan, osa 2

Jesse Peurala

Fraktio
Bisnes

Kun perustimme Fraktion neljä vuotta sitten, meillä oli näkemys seuraavanlaisesta ohjelmistoyrityksestä:

  1. Yritys, joka on meidän näköisemme ja jossa meidän ihmisemme voivat hyvin.
  2. Yritys, joka rakentaa ensiluokkaisia, aidosti merkittäviä verkkopalveluja eli lyhyesti: uskomme, että asiat voi tehdä paremmin.
Fraktio summer domination 2016

Fraktiolaiset retriitissä 2016

Fraktion dna:han ja kulttuurin kulmakiviksi tulikin alusta alkaen:

  • Avoimuus (palkat, talousluvut, ongelmat, haasteet, konfliktit) – yritämme jatkuvasti kysyä itseltämme mitä voisimme seuraavaksi tehdä avoimemmin ja täten paremmin. Perjantaipresikset ovat olleet tässä erinomainen käytännön esimerkki.
  • Valta ja vastuu – ei esimiehiä, ei managereja, ei väliportaita, ei hyväksymistä pomolta. Kaikki isot asiat ja päätökset tehdään itsenäisissä tiimeissä.
  • Itsenäiset tiimit – fiksut ihmiset saavat hienoja asioita aikaiseksi kun heille antaa mahdollisuuden tehdä ja oppia itse. Uskomme, että sellainen firma, jolla on mahdollisimman vähän prosesseja ja rakenteita (eli turhaa byrokratiaa) lukeutuu tulevaisuuden voittajiin koska se kykenee muuntautumaan parhaiten.
  • Tulevaisuuden toimintamallit eivät rakennu eilisen menetelmillä ja ratkaisuilla. Nykypäivän komplekseihin ongelmiin ainoa lääke onkin se, että kokeilemme ja opimme asioita yrityksenä. Vain näin saavutamme parhaimmat tulokset emmekä toista samoja virheitä.
  • Ihmiset – meillä ei ole työntekijöitä vaan ihmisiä.  Hyväntekemisen ei tarvitse rajoittua vain meidän ihmisiin. Uskomme, että kun teemme hyvää muille, lopuksi myös meille tapahtuu hyviä asioita.
Fraktio Great Place To Work

Fraktio sijoittui ensiyrittämällä kolmanneksi pienten yritysten sarjassa Great Place to Work-tutkimuksessa.

Tulevaisuus, kasvu ja “osa 2”

Mikä on seuraavan neljän vuoden suunnitelma (ei sitä oikeasti ole)? Useampi taho sanoo meille jatkuvasti, että “toi teidän homma toimii hyvin kun olette vielä niin pieniä eikä se toimi enää sitten kun kasvatte”. Kasvuun useampikin “ystäväyritys” on ottanut keinoiksi jotain seuraavista:

  • Orgaaninen kasvu, eli kasvatetaan työntekijöiden numeerista määrää, jonka kautta saadaan liikevaihdon kasvua.
  • Yritysostot, eli ostetaan 100%:sti “samanhenkisiä” yrityksiä, jotka tavalla tai toisella integroidaan osaksi ostavaa yritystä.
  • Alihankinnan kasvattaminen, eli otetaan tietty oma ydinporukka ja täydennetään lisätarpeet käyttämällä kumppaneita, joiden kanssa tehdään sopimus alihankinnasta.

Näkemyksemme kasvusta onkin enemmän henkistä kasvua, eli hankitaan yritykseen tavalla tai toisella, jotain sellaista mitä meillä ei ole vaikka meillä pitäisi olla. Tämä voi olla uuden työntekijän tuomaa kovaa täydentävää osaamista mutta näemme, että se voi olla myös jotain muuta. Verkostoituneessa maailmassa yksi keino voi olla aito kumppaniyritys, jossa on niitä “helvetin hyviä tyyppejä“, jotka jakavat meidän arvomme ja ajatuksemme, ja joiden kanssa kasvamme yhdessä.

Tulevaisuuden ohjelmistoyrityksen metsästys

Näistä syistä tulemmekin tämän asian kanssa kaapista ulos ja sanomme sen julkisesti ääneen: etsimme juuri teitä alan kovimmat tyypit. Te, joilla on intohimoa rakentaa jotain aidosti merkityksellistä oman firman kautta. Te, jotka ette halua olla vain töissä. Te, jotka olette esimerkiksi siellä jossain korporaatioiden uumenissa tai pölyttyneissä konsultointicaseissa vuodesta toiseen. Te, joilla on näkemystä ja kokemusta mutta myös kykyä toteuttaa.

Etsimme tiimiä, joka haluaa lähteä perustamaan ja rakentamaan omaa. Me emme halua määräysvaltaa vaan uskomme, että te fiksut ihmiset tiedätte paremmin. Emme halua olla sanomassa teille kuinka teidän tulee toimia vaan enemmänkin niin, että autamme teitä kasvamaan ja kukoistamaan.

Haussa aito ystäväyritys

Fraktiolla on osaamista, taloudellisia resursseja ja myyntiä, eli “keikkaa piisaa” ja on kykyä auttaa. Ennen kaikkea näemme tämän mahdollisuutena oppia puolin ja toisin. Tarvitsemme viereemme aidon ystäväyrityksen, jonka kanssa kasvamme – yhdessä. Toivomme, että porukastanne löytyy se alan kovin tiimi, mutta ette syystä tai toisesta ole vielä uskaltaneet lähteä rakentamaan jotain omaa. Olette yrittäjiä yrityksessä!

Kaikki TE, jotka koitte piston sydämessänne, jaatte meidän näkemykset ja te, joilla on todistettua trackrecordia, ottakaa yhteyttä ystavayritys@fraktio.fi (tai soitelkaa Jesselle, +358407682810). Laittakaa vapaamuotoisesti tietoa teistä, tiimistänne sekä siitä mikä teidän näkemyksenne on siitä miten maailma valloitetaan. Kertokaa ajatustanne siitä, minkälainen on seuraava superjengi, joka hankkii parhaimmat tyypit ja tekee siisteimmät caset.

Olemme liikkeellä tositarkoituksella ja toivomme vastauksia 31.10.2016 mennessä. Olkaa nopeita, koska tämän jälkeen alkaa maailmanvalloitus, osa 2.

 

Muita artikkeleita

Kannettavan tietokoneen ruudulla näkyy etä-äänestyssovellus
Blogi
Demokratian digitalisointi 24 tunnissa – prototyyppi eduskunnan etä-äänestyksestä

Kiinnostuitko?

Joonas Pajunen

Joonas Pajunen

Toimitusjohtaja

050 382 3488
joonas.pajunen@fraktio.fi
Petteri Hellgren Fraktio

Petteri Hellgren

Chief Growth Officer

045 279 3970
petteri.hellgren@fraktio.fi